Свържи се с нас: 
   +359 885010505

Дълбочината на фокусното поле във фотографията

Nov/16/2018

Дълбочината на фокусното поле във фотографията

         Дълбочината на полето или на английски казано Depth of field  (DoF) е една от най-важните концепции във фотографията. Нека да разберем какво е DoF , кои фактори го засягат и какво по-точно  фотографите трябва да овладеят. Повечето  фотографи знаят, че могат да контролират  дълбочината чрез регулиране на блендата. Но знаете ли, че DoF е повлияна и от други фактори? В тази статия искам да обясня с прости думи какво е дълбочина на полето  и да поговоря за начините, по които можете да го контролирате.

Каква е дълбочина на фокусното на полето?           

   

         Дълбочината на полето е разстоянието между най-близките и най-отдалечените обекти в кадъра , които са на фокус. Фотоапаратът може да фокусира рязко само в една точка, а преходът от рязко към неравномерно е постепенен. Факторът, чрез който можем да определим чистотата на изображението, определено е високото качество на изображението когато го уголемяваме.  Това също зависи от това колко е добро вашето виждане!

 

В тези две скици се опитах да илюстрирам какво се има предвид от късо  и дълго  фокусно поле. При снимка с късо DoF е фокусирана само малка част от изображението. Обратно, с дълго( дълбоко )  DoF, много повече от сцената е остра (на фокус).     

Преди да се потопя в дълбочина, в темата, която  засяга дълбочината на полето, исках да ви покажа настройката, която използвах, за да взема примерните изображения в тази статия. Надявам се, че това ще ви даде малко по-добра представа за снимките и по-добро усещане за разстоянията между обектите, които снимах. За да промените разстоянието на обекта на камерата, преместих статива по-близо / по-далече от сцената . Всички тестови снимки бяха заснети с една и съща камера - Nikon D600.

    

Бленда                                               

       Блендата на обектива се отваря , което позволява на светлината да преминава през сензора. Вие я контролирате из цяло. Тя се разширява, за да влезе повече светлина и се свива, за да ограничи светлината, когато е много ярка. Блендата,  е може би първото нещо, за което повечето фотографи мислят, когато искат да коригират дълбочината на полето.

Блендата се измерва посредством F-stop . Колкото е по-нисък показателя  F-stop толкова блендата е по-широко отворената , което на свой ред  създава много малка дълбочина на полето. От друга страна, малки отвори или големи номера на "f-stop", създават изображения с голяма дълбочина на полето.

Погледнете тези две групи изображения. Разстоянието на предмета и камерата в първата група от снимки е 1,5 метра. Всяка снимка е с различен отвор на блендата. Втората серия снимки  има фокусно разстояние от половин метър. Забележете две неща, във всеки пример от снимки, когато блендата  се стеснява, фокусното поле се увеличава. Освен това, за всяка двойка снимки, заснети на един и съща бленда , има по-голяма дълбочина на полето, когато разстоянието на обекта на камерата е по-голямо.

Само една бърза вметка. Онлайн можете да намерите различни видове калкулатори за DoF. Можете дори да си изтеглите и приложение за телефона си. Всички стойности на DoF, споменати в тази статия, са изчислени с помощта на приложението Set my camera за Iphone.

 

Фокусното разстояние на обектива

Широкоъгълните обективи ( с къси фокусни разстояния) имат по-голяма дълбочина на поле, отколкото телеобективите (дълги фокусни разстояния).. Можете да видите в снимките  по-долу, как се променя фокусното поле при снимане от едно и също разстояние с един и същ отвор на блендата, но с различо фокусно разстояние на обектива. Направени са тестове с разстояние 70мм и разстояние 105мм. И двете серии от снимки са заснети от разстояние 2м.  Забележете, че за всяка двойка снимки, заснети с една и съща бленда, DoF е по-голяма за обектива с късо фокусно разстояние.

В долната снимка ще направим експеримент с фокусно разстояние на обектива 35мм и 70мм , една и съща бленда и различна дистанция

Виждаме, че фокусното поле е едно и също, но заради разстоянието на обектива имаме по тесен ъгъл когато снимаме с 70мм. Моля да се абстрахирате от цвета на фона, защото е снимано в  различно време и се е свечерили навън.

 

Размер на сензора

      Размерът на сензора влияе и на дълбочината на полето. Накратко, фотоапаратите с по-малки сензори имат по-голяма дълбочина на поле. Трябва обаче да внимавате как правите сравнение. Трябва да гледате камери с обективи, които имат еднакво ефективно фокусно разстояние, така че зрителните полета да са еднакви. Ако снимате на едно и също разстояние от обекта и камерата, със същите отвори, ще откриете, че по-големите сензори имат по-плитко DoF. Ето защо много професионални портретни фотографи обичат да използват кадри с пълна рамка или Full Frame . Ето един пример. Full Frame камера с 120 мм обектив, APS-C камера ( Crop 1,5 )с обектив 80 мм и камера Micro 4/3 ( Crop 2 ) с 60 мм обектива имат едно и също зрително поле, когато са се с еднаква бленда, но  дълбочината на полето се различава. Тази таблица обобщава как ще изглежда DoF във всяко изображение.

Камера Crop Factor  Физическо фокусно разстояние Ефективно фокусно разстояние Бленда Dof
Full Frame 1 120mm 120mm f/9 0.92m
APS-C 1,5 80mm 120mm f/9 1.42m
Micro 4/3 2 60mm 120mm f/9 1.91m

Ефективно фокусно разстояние = Физическо фокусно разстояние х Crop Factor

Когато снимате с  APS-C или Micro 4/3 камери или с такива на които им знаете размера на сензора, можете лесно да изчислите настройката за да получите дълбочината на фокусното поле  като на Full Frame камера  

Нека погледнем отново таблицата. Ако снимаме с APS-C камера с Crop Factor 1,5   и искаме да постигнем DoF като на Full Frame камерата , просто трябва да разделим бленда 9  на 1,5.

И така, ако снимаме с APS-C камера на бленда  f/6 ще постигнем  0.92м DoF (като на Full Frame камерата)

 

Заключение

     Мисля, че няма нужда да се задълбаваме чак толкова в темата,когато сме на снимки. Това напълно ще отнеме от удоволствието на фотографията. Много по-важно е да знаете кога имате нужда от малъко дълбочина на фокусното поле  и как да го създадете. Същото важи и когато имате нужда от голяма дълбочина. Красотата на цифровата е, че можете да направите снимка и след това да я прегледате на LCD екрана. Бързо преглеждане на вашето изображение е много по-лесно, отколкото да извадите телефона си и да изчислите DoF! Ако не получите резултата, който търсите, променете разстоянието на обекта на камерата или блендата, за да получите желания ефект.

 

За да постигнете по-плитко DoF, можете или да се приближите до обекта си, или да отворите блендата си. За по-голяма доза, преместете се от обекта си или затворете блендата си. Можете също да използвате по-голяма фокусно разстояние, за да постигнете  по-малка дълбочина на полето.

 

Разбирането на факторите, които влияят върху дълбочината на полето в дадена снимка, ще ви даде художествената свобода да създавате изображенията, които желаете. Ще се научите най-много от практикуването. Отделете време да експериментирате с фотоапарата си; да го опознаете по-добре. Опитайте различни обективи с фокусно разстояние, променяйте отворите, преместете краката си, за да промените перспективата си. Анализирайте снимките си, за да знаете как работят вашите съоръжения. Тогава, когато дойде време да правите снимки, ще се радвате на изключителни резултати с по- малко усилие!

Ако ти е била полезна тази статия и сме успели да покачим поне малко фотографските ти знания, ще сме ти благодарни, ако споделиш или оставиш коментар :) 

Коментари

Иван
Иван 17.11.2018 Кратко,ясно,нагледно и полезно!

Остави коментар

блог

Блог постове за фотография подготвено от Foto05

Дълбочината на фокусното поле във фотографията

Дълбочината на фокусното поле във фотографията

         Дълбочината на полето или на английски казано Depth of field  (DoF) е една от най-важните концепции във фотографията. Нека да разберем какво е DoF          Дълбочината на полето или на английски казано Depth of field  (DoF) е една от най-важните концепции във фотографията. Нека да разберем какво е DoF 2020-10-12T18:08:00+03:00 Дълбочината на фокусното поле във фотографията

<p>&nbsp;<strong>&nbsp; &nbsp; &nbsp;<span style="font-size: 12pt;">&nbsp;</span></strong><span style="font-size: 12pt;">&nbsp; </span><span style="font-size: 12pt;">Дълбочината на полето или на английски казано Depth of field &nbsp;(DoF) е една от най-важните концепции във фотографията. Нека да разберем какво е DoF , кои фактори го засягат и какво по-точно &nbsp;фотографите трябва да овладеят. Повечето &nbsp;фотографи знаят, че могат да контролират &nbsp;дълбочината чрез регулиране на блендата. Но знаете ли, че DoF е повлияна и от други фактори? В тази статия искам да обясня с прости думи какво е дълбочина на полето &nbsp;и да поговоря за начините, по които можете да го контролирате.</span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><strong>Каква е дълбочина на фокусното на полето?&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</strong></span>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 12pt;">&nbsp; &nbsp; </span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;Дълбочината на полето е разстоянието между най-близките и най-отдалечените обекти в кадъра , които са на фокус. Фотоапаратът може да фокусира рязко само в една точка, а преходът от рязко към неравномерно е постепенен. Факторът, чрез който можем да определим чистотата на изображението, определено е високото качество на изображението когато го уголемяваме. &nbsp;Това също зависи от това колко е добро вашето виждане!</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">В тези две скици се опитах да илюстрирам какво се има предвид от късо&nbsp; и дълго&nbsp; фокусно поле. При снимка с късо DoF е фокусирана само малка част от изображението. Обратно, с дълго( дълбоко )&nbsp; DoF, много повече от сцената е остра (на фокус).</span>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;<img src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/na-fokusnoto-pole-foto05.jpg" alt="" width="502" height="279" /></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Преди да се потопя в дълбочина, в темата, която&nbsp; засяга дълбочината на полето, исках да ви покажа настройката, която използвах, за да взема примерните изображения в тази статия. Надявам се, че това ще ви даде малко по-добра представа за снимките и по-добро усещане за разстоянията между обектите, които снимах. За да промените разстоянието на обекта на камерата, преместих статива по-близо / по-далече от сцената . Всички тестови снимки бяха заснети с една и съща камера - Nikon D600.</span></p> <p>&nbsp; &nbsp;&nbsp;<img src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/foto05-snimka.jpg" alt="" width="532" height="296" /></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><strong>Бленда &nbsp;</strong></span>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</p> <p>&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;<span style="font-size: 12pt;">Блендата на обектива се отваря , което позволява на светлината да преминава през сензора. Вие я контролирате из цяло. Тя се разширява, за да влезе повече светлина и се свива, за да ограничи светлината, когато е много ярка. Блендата,&nbsp; е може би първото нещо, за което повечето фотографи мислят, когато искат да коригират дълбочината на полето.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><img src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/na-obektiv-foto05.jpg" alt="" width="549" height="305" /></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Блендата се измерва посредством F-stop . Колкото е по-нисък показателя &nbsp;F-stop толкова блендата е по-широко отворената , което на свой ред&nbsp; създава много малка дълбочина на полето. От друга страна, малки отвори или големи номера на "f-stop", създават изображения с голяма дълбочина на полето.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Погледнете тези две групи изображения. Разстоянието на предмета и камерата в първата група от снимки е 1,5 метра. Всяка снимка е с различен отвор на блендата. Втората серия снимки &nbsp;има фокусно разстояние от половин метър. Забележете две неща, във всеки пример от снимки, когато блендата &nbsp;се стеснява, фокусното поле се увеличава. Освен това, за всяка двойка снимки, заснети на един и съща бленда , има по-голяма дълбочина на полето, когато разстоянието на обекта на камерата е по-голямо.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><img src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/razstoanie-foto05.jpg" alt="" width="508" height="462" /></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Само една бърза вметка. Онлайн можете да намерите различни видове калкулатори за DoF. Можете дори да си изтеглите и приложение за телефона си. Всички стойности на DoF, споменати в тази статия, са изчислени с помощта на приложението Set my camera за Iphone.</span></p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 18pt;"><strong>Фокусното разстояние на обектива</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Широкоъгълните обективи ( с къси фокусни разстояния) имат по-голяма дълбочина на поле, отколкото телеобективите (дълги фокусни разстояния).. Можете да видите в снимките &nbsp;по-долу, как се променя фокусното поле при снимане от едно и също разстояние с един и същ отвор на блендата, но с различо фокусно разстояние на обектива. Направени са тестове с разстояние 70мм и разстояние 105мм. И двете серии от снимки са заснети от разстояние 2м. &nbsp;Забележете, че за всяка двойка снимки, заснети с една и съща бленда, DoF е по-голяма за обектива с късо фокусно разстояние.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><img src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/razstoanie-foto05-snimka-2.jpg" alt="" width="505" height="459" /></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">В долната снимка ще направим експеримент с фокусно разстояние на обектива 35мм и 70мм , една и съща бленда и различна дистанция</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><img src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/razstoanie-snimka-3-foto05.jpg" alt="" width="508" height="457" /></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Виждаме, че фокусното поле е едно и също, но заради разстоянието на обектива имаме по тесен ъгъл когато снимаме с 70мм. Моля да се абстрахирате от цвета на фона, защото е снимано в &nbsp;различно време и се е свечерили навън.</span></p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 18pt;"><strong>Размер на сензора</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">&nbsp; &nbsp; &nbsp; Размерът на сензора влияе и на дълбочината на полето. Накратко, фотоапаратите с по-малки сензори имат по-голяма дълбочина на поле. Трябва обаче да внимавате как правите сравнение. Трябва да гледате камери с обективи, които имат еднакво ефективно фокусно разстояние, така че зрителните полета да са еднакви. Ако снимате на едно и също разстояние от обекта и камерата, със същите отвори, ще откриете, че по-големите сензори имат по-плитко DoF. Ето защо много професионални портретни фотографи обичат да използват кадри с пълна рамка или Full Frame . Ето един пример. Full Frame камера с 120 мм обектив, APS-C камера ( Crop 1,5 )с обектив 80 мм и камера Micro 4/3 ( Crop 2 ) с 60 мм обектива имат едно и също зрително поле, когато са се с еднаква бленда, но &nbsp;дълбочината на полето се различава. Тази таблица обобщава как ще изглежда DoF във всяко изображение.</span></p> <table style="height: 135px;" width="586"> <tbody> <tr> <td style="width: 89.6591px;"><span style="font-size: 10pt;"><strong>Камера</strong> </span></td> <td style="width: 90.5682px;"><span style="font-size: 10pt;"><strong>Crop Factor&nbsp;</strong></span></td> <td style="width: 90.5682px;"><span style="font-size: 10pt;"><strong>Физическо фокусно разстояние</strong></span></td> <td style="width: 90.5682px;"><span style="font-size: 10pt;"><strong>Ефективно фокусно разстояние </strong></span></td> <td style="width: 92.3864px;"><span style="font-size: 10pt;"><strong>Бленда </strong></span></td> <td style="width: 93.2955px;"><span style="font-size: 10pt;"><strong>Dof</strong></span></td> </tr> <tr> <td style="width: 89.6591px;"><span style="font-size: 10pt; color: #0000ff;"><strong>Full Frame </strong></span></td> <td style="width: 90.5682px;"><span style="font-size: 10pt; color: #0000ff;"><strong>1</strong></span></td> <td style="width: 90.5682px;"><span style="font-size: 10pt; color: #0000ff;"><strong>120mm</strong></span></td> <td style="width: 90.5682px;"><span style="font-size: 10pt; color: #0000ff;"><strong>120mm</strong></span></td> <td style="width: 92.3864px;"><span style="font-size: 10pt; color: #0000ff;"><strong>f/9</strong></span></td> <td style="width: 93.2955px;"><span style="font-size: 10pt; color: #0000ff;"><strong>0.92m</strong></span></td> </tr> <tr> <td style="width: 89.6591px;"><span style="font-size: 10pt; color: #33cccc;"><strong>APS-C</strong></span></td> <td style="width: 90.5682px;"><span style="font-size: 10pt; color: #33cccc;"><strong>1,5</strong></span></td> <td style="width: 90.5682px;"><span style="font-size: 10pt; color: #33cccc;"><strong>80mm</strong></span></td> <td style="width: 90.5682px;"><span style="font-size: 10pt; color: #33cccc;"><strong>120mm</strong></span></td> <td style="width: 92.3864px;"><span style="font-size: 10pt; color: #33cccc;"><strong>f/9</strong></span></td> <td style="width: 93.2955px;"><span style="font-size: 10pt; color: #33cccc;"><strong>1.42m</strong></span></td> </tr> <tr> <td style="width: 89.6591px;"><span style="font-size: 10pt; color: #008080;"><strong>Micro 4/3</strong></span></td> <td style="width: 90.5682px;"><span style="font-size: 10pt; color: #008080;"><strong>2</strong></span></td> <td style="width: 90.5682px;"><span style="font-size: 10pt; color: #008080;"><strong>60mm</strong></span></td> <td style="width: 90.5682px;"><span style="font-size: 10pt; color: #008080;"><strong>120mm</strong></span></td> <td style="width: 92.3864px;"><span style="font-size: 10pt; color: #008080;"><strong>f/9</strong></span></td> <td style="width: 93.2955px;"><span style="font-size: 10pt; color: #008080;"><strong>1.91m</strong></span></td> </tr> </tbody> </table> <p><span style="font-size: 12pt;">Ефективно фокусно разстояние = Физическо фокусно разстояние х <span style="color: #ff0000;"><a href="https://foto05.com/article/kakvo-e-crop-factor-i-kak-go-izpolzvame-vv-fotografiyata">Crop Factor</a></span></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Когато снимате с&nbsp; APS-C или Micro 4/3 камери или с такива на които им знаете размера на сензора, можете лесно да изчислите настройката за да получите дълбочината на фокусното поле&nbsp; като на Full Frame камера &nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Нека погледнем отново таблицата. Ако снимаме с APS-C камера с <a href="https://foto05.com/article/kakvo-e-crop-factor-i-kak-go-izpolzvame-vv-fotografiyata">Crop Factor</a> 1,5&nbsp;&nbsp; и искаме да постигнем DoF като на Full Frame камерата , просто трябва да разделим бленда 9&nbsp; на 1,5.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">И така, ако снимаме с APS-C камера на бленда&nbsp; f/6 ще постигнем&nbsp; 0.92м DoF (като на Full Frame камерата)</span></p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 18pt;"><strong>Заключение</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">&nbsp; &nbsp; &nbsp;Мисля, че няма нужда да се задълбаваме чак толкова в темата,когато сме на снимки. Това напълно ще отнеме от удоволствието на фотографията. Много по-важно е да знаете кога имате нужда от малъко дълбочина на фокусното поле&nbsp; и как да го създадете. Същото важи и когато имате нужда от голяма дълбочина. Красотата на цифровата е, че можете да направите снимка и след това да я прегледате на LCD екрана. Бързо преглеждане на вашето изображение е много по-лесно, отколкото да извадите телефона си и да изчислите DoF! Ако не получите резултата, който търсите, променете разстоянието на обекта на камерата или блендата, за да получите желания ефект.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">За да постигнете по-плитко DoF, можете или да се приближите до обекта си, или да отворите блендата си. За по-голяма доза, преместете се от обекта си или затворете блендата си. Можете също да използвате по-голяма фокусно разстояние, за да постигнете&nbsp; по-малка дълбочина на полето.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Разбирането на факторите, които влияят върху дълбочината на полето в дадена снимка, ще ви даде художествената свобода да създавате изображенията, които желаете. Ще се научите най-много от практикуването. Отделете време да експериментирате с фотоапарата си; да го опознаете по-добре. Опитайте различни обективи с фокусно разстояние, променяйте отворите, преместете краката си, за да промените перспективата си. Анализирайте снимките си, за да знаете как работят вашите съоръжения. Тогава, когато дойде време да правите снимки, ще се радвате на изключителни резултати с по- малко усилие!</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Ако ти е била полезна тази статия и сме успели да покачим поне малко фотографските ти знания, ще сме ти благодарни, ако споделиш или оставиш коментар :)</strong>&nbsp;</span></p>

Иван Иван

2018-11-17T23:27:00+03:00
Кратко,ясно,нагледно и полезно!
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки