Свържи се с нас: 
   +359 885010505

Меню
Меню
Как да фотографираме водопади: 6 съвета за заснемане на водопади

Aug/ 9/2021

Как да фотографираме водопади: 6 съвета за заснемане на водопади

Въпреки че заснемането на това природно чудо изисква известни умения и подходящо оборудване за снимане , основите на фотографирането на водопади с продължителна експозиция са сравнително лесни за научаване.

Какво ще разгледаме:

 1. Какво оборудване ви е необходимо, за да снимате водопади?
 2. Основни настройки на камерата при фотографиране на водопади
 3. 6 съвета за фотографиране на водопади
 4. Искате ли да научите повече за фотографията?Какво оборудване ви е необходимо, за да снимате водопади?

Със смартфона може и да не постигнете оптимални резултати, но ако това е единственият ви вариант, може да настроите камерата на режим „снимки на живо“ и след това да приложите ефекта „дълга експозиция“ към снимката(ако телефона ви го поддържа) . Тези от вас обаче, които се стремят към възможно най-висококачествените снимки, ще трябва да инвестират в следното оборудване:

 

 • DSLR камера: Цифровата рефлексна камера с един обектив (digital single-lens reflex camera), която използвате, трябва да може да снима в ръчен режим и да е със скорост на затвора, която може да се фиксира.
 • Статив: Необходим е здрав статив, тъй като по-дългите периоди на експозиция, необходими за снимане на водопад, лесно се развалят от разклащането на камерата. Тъй като стативът най-вероятно ще е поставен върху хлъзгава повърхност, препоръчително е шипове в края на краката.
 • Дистанционно управление на затвора: За да избегнете размазване на снимките, използвайте дистанционно управление на затвора, за да не се разклаща камерата, когато натиснете бутона. Вариантите са спусък и инфраред или спусък с кабел ( който е за препоръчване).
 • Обективи: Няма правилни или погрешни обективи при снимане на водопади, така че направете избора си въз основа на желаната от вас композиция на снимките. Телеобективът е идеален, когато искате да заснемете детайлите на по-малка част от водопада, докато широкоъгълният обектив е за предпочитане, когато целта е да фотографирате целия водопад заедно със заобикалящата го природа.
 • Филтри за обективи: При фотографирането на водопад и пейзаж са особено полезни два вида филтри: поляризиращи ( CPL )  и такива с неутрална плътност (ND ). Подобно на поляризираните слънчеви очила, първият тип филтър намалява отблясъците. Поляризиращите филтри също позволяват по-продължителна експозиция, чрез което може да се постигне ефект на „копринена вода“. Неутралните филтри (наричани още ND филтри) не позволяват на светлината да достигне до сензора на камерата, което забавя още повече скоростта на затвора, без да преекспонира изображението. Можете да закупите ND филтри с различни степени на тъмнина, но ND филтрите с настройваща се плътност са добър избор при заснемане на водопади. Повече за тях можете да научите тук 

 

Основни настройки на камерата при фотография на водопади

Тези настройки можете да използвате като отправна точка, но трупайки опит и практика, не се колебайте да следвате инстинктите си и да коригирате настройките, както сметнете за добре. Винаги снимайте в ръчен режим, за да имате пълен контрол върху скоростта на затвора и блендата.

 

 • Скорост на затвора: Изберете скорост на затвора въз основа на това колко движение искате да уловите. Бърата скорост на затвора кара движещата се вода да изглежда замръзнала във времето, докато по-бавната (една шеста от секундата до пет секунди) придава вид на течаща вода, улавяйки замъгляването при движение. Резултатът, постигнат от по-ниска скорост на затвора, обикновено е по-популярен при фотографирането на водопад.
 • ISO чувствителност: ISO настройките на вашата камера определят чувствителността ѝ към светлина. Изберете най-ниската настройка на ISO (ISO 100), за да получите оптимално качество на изображението, като същевременно намалите скоростта на затвора.
 • Бленда : Настройките на апертурата контролират дълбочината на полето и количеството светлина, което преминава през обектива. Блендата, която изберете, зависи от композицията на снимката, която правите, но най-често е препоръчително да заснемате водопад с тясна бленда, за да запазите снимката на фокус дори при по-дълга експозиция. Избирането на по-висок f-stop (f/9 или повече) ще осигури тясна апертура.

 

6 съвета при фотографиране на водопади

Следвайте тези препоръки, за да сте подготвени да се изправите срещу елементите и да получите спиращи дъха снимки.

 

 1. Снимайте в облачни дни. Облаците предоставят равномерна експозиция, което предотвратява неравномерно излагане на слънчева светлина. Ако снимате в слънчев ден, уверете се, че светлината пада равномерно върху целия водопад, и използвайте ND филтър, за да намалите количеството светлина, което достига до сензора на камерата.
 2. Избягвайте ветровитите метеорологични условия. Поради дългите периоди на експозиция, използвани при фотографиране на водопад, вятърът може да причини хаос в снимките. Това се случва заради всички растения в близост до водопада, които поради вятъра при бавна скорост на затвора ще излязат размазани.
 3. Поиграйте си със композицията. Промяната на композицията може да превърне една обикновена снимка в изключителна. Снимайте от различни ъгли, за да изкарате на преден план в снимките си нови елементи на природата. Цветята, скалите, дърветата и (ако използвате по-кратки експозиции) дивата природа могат да превърнат снимката ви в нещо специално и да създадат усещане за мащабите.
 4. Бъдете готови да се намокрите. Някои от най-добрите снимки на водопади са направени от перспективи, разположени в поток или басейн с вода. Ако сте готови да влезете във водата, уверете се, че сте оборудвани с чифт непромокаеми обувки , с добра подметка против пързаляне. Ако ще се налага да снимате от дълбока или студена вода, помислете за закупуване на чифт високи ботуши за вода и дебели чорапи.
 5. Защитете оборудването си. Снимачното оборудване може да се намокри, докато снимате близо до бързотечаща вода. Защитете фотоапарата си от водните пръски със защитен дъждобран и използвайте сенник за допълнителен слой протекция. Преди да снимате, избършете влагата от обектива с кърпа от микрофибър.
 6. Направете леки корекции впоследствие, ако е необходимо. За пейзажната фотография е характерен естественият вид, така че когато използвате софтуер за редактиране на снимки, трябва да знаете, че леките корекции могат да са от голяма полза. Разбира се, всяка снимка трябва да се коригира индивидуално, но промените в нивата на наситеност, експонация, сенки, акценти и рязкост могат изключително много да подобрят изображенията.Искате ли да научите повече за фотографията?

Станете по-добър фотограф чрез статиите, които ние от www.Foto05.com предоставяме за вас. Ще се радваме да споделите дали тази информация ви е била полена .

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

блог

Блог постове за фотография подготвено от Foto05

Как да фотографираме водопади: 6 съвета за заснемане на водопади

Как да фотографираме водопади: 6 съвета за заснемане на водопади

Научете Какво оборудване ви е необходимо, за да снимате водопади? Основни настройки на камерата при фотографиране на водопади 6 съвета за фотографиране на водопади Искате ли да научите повече Научете Какво оборудване ви е необходимо, за да снимате водопади? Основни настройки на камерата при фотографиране на водопади 6 съвета за фотографиране на водопади Искате ли да научите повече 2021-09-01T14:28:00+03:00 Как да фотографираме водопади: 6 съвета за заснемане на водопади

<p></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Въпреки че заснемането на това природно чудо изисква известни умения и подходящо оборудване за снимане , основите на фотографирането на водопади с продължителна експозиция са сравнително лесни за научаване.</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Какво ще разгледаме:</span></p> <ol> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Какво оборудване ви е необходимо, за да снимате водопади?</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Основни настройки на камерата при фотографиране на водопади</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">6 съвета за фотографиране на водопади</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Искате ли да научите повече за фотографията?</span></li> </ol> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/da-fotografirame-vodopadi-6-saveta-za-zasnemane-na-vodopadi-2.jpg" /><br /></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><b>Какво оборудване ви е необходимо, за да снимате водопади?</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Със смартфона може и да не постигнете оптимални резултати, но ако това е единственият ви вариант, може да настроите камерата на режим &bdquo;снимки на живо&ldquo; и след това да приложите ефекта &bdquo;дълга експозиция&ldquo; към снимката(ако телефона ви го поддържа) . Тези от вас обаче, които се стремят към възможно най-висококачествените снимки, ще трябва да инвестират в следното оборудване:</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">&nbsp;</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>DSLR камера</b><span style="font-weight: 400;">: Цифровата рефлексна камера с един обектив</span><span style="font-weight: 400;"> (</span><span style="font-weight: 400;">digital single-lens reflex camera</span><span style="font-weight: 400;">), която използвате, трябва да може да снима в ръчен режим и да е със скорост на затвора, която може да се фиксира.</span></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>Статив</b><span style="font-weight: 400;">: Необходим е здрав статив, тъй като по-дългите периоди на експозиция, необходими за снимане на водопад, лесно се развалят от разклащането на камерата. Тъй като стативът най-вероятно ще е поставен върху хлъзгава повърхност, препоръчително е шипове в края на краката.</span></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>Дистанционно управление на затвора</b><span style="font-weight: 400;">: За да избегнете размазване на снимките, използвайте дистанционно управление на затвора, за да не се разклаща камерата, когато натиснете бутона. Вариантите са спусък и инфраред или </span><span style="font-weight: 400;">спусък с кабел</span><span style="font-weight: 400;"> ( който е за препоръчване).</span></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>Обективи</b><span style="font-weight: 400;">: Няма правилни или погрешни обективи при снимане на водопади, така че направете избора си въз основа на желаната от вас композиция на снимките. Телеобективът е идеален, когато искате да заснемете детайлите на по-малка част от водопада, докато широкоъгълният обектив е за предпочитане, когато целта е да фотографирате целия водопад заедно със заобикалящата го природа.</span></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>Филтри за обективи</b><span style="font-weight: 400;">: При фотографирането на водопад и пейзаж са особено полезни два вида филтри: поляризиращи </span><a href="https://foto05.com/category/polyarizirashti-filtri-cpl"><span style="font-weight: 400;">( CPL )</span></a><span style="font-weight: 400;">&nbsp; и такива с неутрална плътност </span><a href="https://foto05.com/category/neutralni-nd-filtri"><span style="font-weight: 400;">(ND )</span></a><span style="font-weight: 400;">. Подобно на поляризираните слънчеви очила, първият тип филтър намалява отблясъците. Поляризиращите филтри също позволяват по-продължителна експозиция, чрез което може да се постигне ефект на &bdquo;копринена вода&ldquo;. Неутралните филтри (наричани още ND филтри) не позволяват на светлината да достигне до сензора на камерата, което забавя още повече скоростта на затвора, без да преекспонира изображението. Можете да закупите ND филтри с различни степени на тъмнина, но ND филтрите с</span> <span style="font-weight: 400;">настройваща се плътност</span> <span style="font-weight: 400;">са добър избор при заснемане на водопади. Повече за тях можете да научите </span><a href="https://foto05.com/article/kak-da-snimame-s-nd-filtar"><span style="font-weight: 400;">тук&nbsp;</span></a></span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><b>Основни настройки на камерата при фотография на водопади</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Тези настройки можете да използвате като отправна точка, но трупайки опит и практика, не се колебайте да следвате инстинктите си и да коригирате настройките, както сметнете за добре. Винаги снимайте в ръчен режим, за да имате пълен контрол върху скоростта на затвора и блендата.</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">&nbsp;</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><a href="https://foto05.com/article/skorost-na-zatvora"><b>Скорост на затвора</b></a><span style="font-weight: 400;">: Изберете скорост на затвора въз основа на това колко движение искате да уловите. Бърата скорост на затвора кара движещата се вода да изглежда замръзнала във времето, докато по-бавната (една шеста от секундата до пет секунди) придава вид на течаща вода, улавяйки замъгляването при движение. Резултатът, постигнат от по-ниска скорост на затвора, обикновено е по-популярен при фотографирането на водопад.</span></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>ISO чувствителност</b><span style="font-weight: 400;">: ISO настройките на вашата камера определят чувствителността ѝ към светлина. Изберете най-ниската настройка на ISO (ISO 100), за да получите оптимално качество на изображението, като същевременно намалите скоростта на затвора.</span></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>Бленда </b><span style="font-weight: 400;">: Настройките на апертурата контролират дълбочината на полето и количеството светлина, което преминава през обектива. Блендата, която изберете, зависи от композицията на снимката, която правите, но най-често е препоръчително да заснемате водопад с тясна бленда, за да запазите снимката на фокус дори при по-дълга експозиция. Избирането на по-висок f-stop (f/9 или повече) ще осигури тясна апертура.</span></span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><b>6 съвета при фотографиране на водопади</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Следвайте тези препоръки, за да сте подготвени да се изправите срещу елементите и да получите спиращи дъха снимки.</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">&nbsp;</span></p> <ol> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>Снимайте в облачни дни</b><span style="font-weight: 400;">. Облаците предоставят равномерна експозиция, което предотвратява неравномерно излагане на слънчева светлина. Ако снимате в слънчев ден, уверете се, че светлината пада равномерно върху целия водопад, и използвайте ND филтър, за да намалите количеството светлина, което достига до сензора на камерата.</span></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>Избягвайте ветровитите метеорологични условия</b><span style="font-weight: 400;">. Поради дългите периоди на експозиция, използвани при фотографиране на водопад, вятърът може да причини хаос в снимките. Това се случва заради всички растения в близост до водопада, които поради вятъра при бавна скорост на затвора ще излязат размазани.</span></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>Поиграйте си със композицията</b><span style="font-weight: 400;">. Промяната на композицията може да превърне една обикновена снимка в изключителна. Снимайте от различни ъгли, за да изкарате на преден план в снимките си нови елементи на природата. Цветята, скалите, дърветата и (ако използвате по-кратки експозиции) дивата природа могат да превърнат снимката ви в нещо специално и да създадат усещане за мащабите.</span></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>Бъдете готови да се намокрите</b><span style="font-weight: 400;">. Някои от най-добрите снимки на водопади са направени от перспективи, разположени в поток или басейн с вода. Ако сте готови да влезете във водата, уверете се, че сте оборудвани с чифт непромокаеми обувки , с добра подметка против пързаляне. Ако ще се налага да снимате от дълбока или студена вода, помислете за закупуване на чифт високи ботуши за вода и дебели чорапи.</span></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>Защитете оборудването си</b><span style="font-weight: 400;">. Снимачното оборудване може да се намокри, докато снимате близо до бързотечаща вода. Защитете фотоапарата си от водните пръски със защитен дъждобран и използвайте сенник за допълнителен слой протекция. Преди да снимате, избършете влагата от обектива с кърпа от микрофибър.</span></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>Направете леки корекции впоследствие, ако е необходимо.</b><span style="font-weight: 400;"> За пейзажната фотография е характерен естественият вид, така че когато използвате софтуер за редактиране на снимки, трябва да знаете, че леките корекции могат да са от голяма полза. Разбира се, всяка снимка трябва да се коригира индивидуално, но промените в нивата на наситеност, експонация, сенки, акценти и рязкост могат изключително много да подобрят изображенията.</span></span></li> </ol> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><br /><br /></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><b>Искате ли да научите повече за фотографията?</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;">Станете по-добър фотограф чрез статиите, които ние от </span><a href="http://www.foto05.com"><span style="font-weight: 400;">www.Foto05.com</span></a><span style="font-weight: 400;"> предоставяме за вас. Ще се радваме да споделите дали тази информация ви е била полена .</span></span></p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки