Свържи се с нас: 
 +359885010505 
           

Меню
Меню
Как да си изберем обектив за фотоапарат ?

18.01.2022 12:21:57

Как да си изберем обектив за фотоапарат ?

 Имената на обективите са пълни със съкращения, множество числа и обозначения. Вижте коя информация е важна за вас и какво означават всички тези термини.
 Изключително важно е да разберете обозначенията на обективите на различните производители. От една страна, това ви позволява да определите колко добър е вашият обектив, а от друга, ви дава възможност бързо да ориентирате  сред голямото предлагане, когато купувате нов обектив.

Числата са основата

Без значение от марката на обектива , някъде по средата му ще намерите поредица от числа, обикновено в един от следните формати:

 

 • A-B mm f/C-D (напр. 18-55 mm f/3,5-5,6)
 • A-B mm f/C (напр. 18-50 mm f/2.8)
 • A mm f/C (напр. 50 mm f/1.4)  

 Съществуват и други методи за отразяване на тази информация, като например съкратения от сорта „50/1.4“. В редки случаи, обикновено на по -стари обективи, можете да намерите и обърнатите цифри: „1,4/50“. Друг вариант на обозначаване е „50 mm 1: 1.4“ или „50 mm F1.4“. Във всички случаи това не е нищо повече от начин за изписване на информацията; значението им винаги е едно и също.

Различни формати имат  идентично значение
50 mm f/1.4 // 50/1.4 // 1.4/50 // 50 mm 1: 1.4 // 50 mm F1.4

Първото число (50mm) дава диапазона на фокусните разстояния в милиметри, докато второто ( 1.4 ) дава максималният отвор на блендата (за обозначението 1.4/50 е обратното).

Обхват на фокусното разстояние

Първото число или двойка числа показва обхвата на наличните фокусни разстояния в милиметри. От това можете да разберете с какъв ъгъл на видимост може да се справи конкретният обектив. По -ниските числа означават по-широк ъгъл. Следователно, един Китов Обектив (обикновен) 18-55 DSLR е варио и има диапазон на фокусно разстояние 18мм -55мм  Често те се допълват в комплект от обектив 70–300мм, който дава следващият диапазон за приближаване и  е чисто Телефото Обектив.

 

Нещата се усложняват малко от факта, че зрителният ъгъл зависи както от фокусното разстояние, така и от размера на сензора.Ако имате нужда от малко пояснение в статията Какво е Crop Factor и как го използваме във фотографията

Има достатъчно информация.Така че, ако искате да сравнявате обективи, направени за камери с различни сензори, трябва да знаете коефициента на изрязване, т.е. колко пъти по-малък (или в някои редки случаи, по-голям) е дадения сензор от зададеният размер на обектива, наречен Full Frame (размерът на рамката на филма; нейният коефициент на изрязване = 1). Crop фактура  се умножава по определено фокусно разстояние, за да се получи еквивалент за Full Frame . По-евтините DSLR фотоапарати имат сензор около 1,5 пъти по-малък, Формулата е за изчисляване е като умножите 1.5 х фокусното разстояние ( 1.5х 18–55 мм ) и резултата ще  съответстват на 27–83 за Full Frame  камери.

 

Ако има само едно число вместо диапазон от фокусни разстояния, изброени преди наклонената черта (напр. „50/1,4”), това е обектив, който няма възможност за мащабиране или приближаване и снима само с едно фокусно разстояние. Или образно казано , това са така нареченитият Твърд Обектив,  Въпреки че тези фиксирани обективи са по-малко универсални, те са склонни да имат по-високо качество на изображението, което ги прави любими сред напредналите фотографи.

 

Скорост на обектива

Скоростта на обектива е посочена след малката буква „f“ и наклонената черта. Наричан още минимален f-число (f-стоп) , той определя колко светлина пропуска лещата 
 По-малките числа са по -добри. Колкото по-малък е номерът, толкова повече светлина преминава през обектива и толкова по -лесно може да се правят снимки в недостатъчно осветона среда . Освен това има и по-малка дълбочина на рязкост(фокусното разстояние е по-късо) В статията Дълбочината на фокусното поле във фотографията съм обяснил по подробно., т.е.при фокусиране върху обект, фонът ще се замъгли по-вече , отколкото върху обектив с числово по-високо минимално f-число.Тоест , колкото е по-малко фокусното разстояние, толкова по размазан ще е задният фон.  За съжаление лещите с по -добра скорост на обектива или възможност за по широко отваряне на блендата, са по-големи и по-тежки, а и по-скъпи.
 
 Ако след наклонена черта има диапазон от числа, като например в „18-55 mm f/3.5-5.6“, това означава,максималният отвор на обектива f/3.5  е при фокусното разстояние 18 мм.  но при фокусно разстояние 55 мм ще е f/5.6. Скоростта на обектива плавно се променя между тези две крайности. Обективът от типа „18-50 mm f/2.8“, от друга страна, има възможност да работи с бленда f/2.8 в целия си диапазон от фокусни разстояния и затова е по-качествен (но и по-голям, по-тежък, и по -скъп...).
 
Ако сравнявате обективи между различни системи Crop или Full Frame , трябва да умножите всяка скорост на обектива с коефициента на изрязване.

Съвместимост с камерата

Друг аспект, който е важен за обектива, е дали е подходящ за вашата камера или не - и тук не говоря само за баьонета, който прави възможно монтажа на обектива към камерата изобщо.
 Много производители на камери произвеждат различни модели с два или три различни размера на сензора, като най-високите класове са Full Frame , а другите Crop . Но въпреки различните размери на сензора, тези различни класове на камерите от един производител ще имат един тип  байонет . Това означава, че можете да прикрепите обектив, който първоначално е бил предназначен за друг размер на сензора. Можете да направите това съзнателно, но и случайно - и затова е важно да обърнете внимание на различните обозначения, когато правите покупката си.

  Освен това, за да не се налага хората камери с по -малки сензори да носят ненужно големи и тежки обективи, някои от тях са специално произведени така, че да покриват само апарати с  Crop сензор. Въпреки че по този начин обективи като тези са по-малки, те не могат да се използват (или могат да се използват само в ограничена степен) на Full Frame камери.

 За щастие в наименованието на параметрите на обективите на  различни производители можете да намерите индикации дали даден обектив е направен за големи или по -малки сензори. Ако притежавате Full Frame камера , това ви позволява да избегнете несъвместими обективи, а ако пък е с по-малък сензор, не е необходимо да купувате ненужно скъпи обективи. Трябва да подчертая обаче, че камерите с по -малки сензори могат да използват „по -големите“ обективи без проблеми. 

 Обозначенията се различават и зависят от производителя. Ще дам примери с  най -разпространените марки обективи, които използват следните съкращения. 

Маркирам като важно :

 1. Обoзначение за Full Frame 
 2. Обoзначение  за Crop Factor 
 3. Обoзначение  за Mirrorless камери ( безогледални  
 • Canon: EF или EF-S (Crop 1.6) или EF-M (Crop 1.6, специална линия за безогледалнии камери)
 • Nikon: FX или DX (Crop 1.5) или 1 Nikkor (Crop 2.7, отново само за безогледални камери )
 • Sony A-mount: немаркиран или DT (Crop 1.5)
 • Sony E-mount: FE или E (Crop 1.5)
 • Pentax: FA или DA (Crop 1.5)
 • Sigma: DG или DC (Crop 1.5/1.6) или DN (Crop 2)
 • Tamron : Di или Di II (Crop 1.5/1.6) или Di III (Crop 2, но понякога също 1.5)
 • Tokina : FX или DX (Crop 1.5)

Някои производители - особено последните три - произвеждат обективи за различни марки камери, така че тук също трябва да обърнете внимание на баьонета. Обикновено можете да намерите това в каталозите на магазините описани като  „Sigma 50/1.4 за Canon“.

Стабилизация на обектива 

 

  Това е важен параметър, който посочва дали обективът включва система за стабилизиране на изображението или не. Тя ви позволява да снимате без статив дори при малко по продължително време на експозиция, което е особено полезно за телеобективи. Някои камери имат стабилизация, вградена директно в корпуса на камерата, така че обективът няма нужда да се бори с нея. За останалите трябва да следите обозначението на обектива и предвид факта, че тук отново всеки производител използва различна терминология, трябва да потърсите едно от техните съкращения:

 

 • IS или Image Stabilization  (Canon)
 • VR, или  Vibration Reduction (Nikon)
 • OSS или Optical SteadyShot (Sony)
 • OS или Optical Stabilization (Sigma)
 • VC или  Vibration Compensation (Tamron)
 • VCM или  Vibration Correction Module  (Tokina)

 

Тъй като добавянето на стабилизационен модул оскъпява обектива, понякога ще намерите два варианта за един обектив: един със стабилизация и един без. След това трябва да решите дали първия вариант си заслужава, въпреки увеличената цена на обектива. ( водещ фактор при избора е това дали фотоапарата има вградена стабилизация)

 

Диаметър на филтъра за обектива

Една много практична информация е тази за размера на резбата в края на обектива, използван за завинтване на филтри върху него. Те съществуват в различни диаметри и поради тази причина понякога ще намерите маркировка на обектива си като „Ø 77 мм“. При професионалните обективи 77 или 82 мм са често срещани. Тези за по -малки камери обикновено използват по -малки филтри. Лесен начин да разберете размера на филтъра, който ви е нужен, в случай, че няма обозначение, е да погледнете задната страна на предпазната капачка . В www.Foto05.com има цяла категория с Филтри за обектив  в която има всички видове и размери .

Sigma 50mm F1.4 DG HSM Art  с диаметър на филтъра от 77 мм

Версия на обектива

 Производителите постепенно актуализират най-често използваните обективи и така например веднъж на всеки пет или десет години можете да срещнете леща, която има същите параметри като предшественика си, но изглежда различно и като цяло е с по-високо качество. Той се различава от предшественика си с „II“ в края (някои линии дори достигат до „III.“

По принцип не можете да намерите по-старата версия в магазините и затова няма начин да направите грешка по този въпрос, но трябва да внимавате в магазините втора употреба и в рецензиите, където можете да срещнете модели от различни периоди.


Видове фокусен механизъм

При висококачествените обективи най-евтиният опростен фокусиращ механизъм се заменя със свръхзвуков такъв, който е по-бърз и по-тих. Това е посочено като USM (Canon),   SWM (Nikon)  ,   SSM (Sony),   HSM (Sigma),   PZD (Tamron) или с наставката „-S“ (Tokina).

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM, който използва USM мотор   
и оптичен стабилизатор. Името също ви казва, че това е втората версия на този обектив.

Макро обективи 

 Днес думата MACRO с главни букви в едно име също се е превърнала в източник на объркване. Въпреки че истинските Макро Обективи го включват в имената си, производителите на други такива от всякакъв тип също го правят. Затова е по -добре да надникнете в спецификата на такъв обектив - максималното налично ниво на увеличение. Истинските макро обективи имат 1: 1 или по-добро (2: 1, 3: 1 и т.н.), което означава, че кадъра  се проектира върху сензора в естествен или по-голям от естествения размер.

Освен това можете да се сблъскате с обективи като така наречения Tamron 28-75/2.8 MACRO, въпреки че има колебливото максимално ниво на увеличение-само 1: 3.9. Обективът Nikon 24-70/2.8 има същото ниво на увеличение, но производителят разумно не е добавил „MACRO“ в името му, защото е твърде малки не е специализиран за Макро Снимки . Ако вие интересна темата можете да погледнете статията ни за Пълно ръководство за макро фотография за начинаещи

Специални материали

 Говорейки за Tamron, те - заедно с Pentax - обичат да се хвалят със специалните материали или отделни лещи вътре в обектива. Това са съкращения като XR (Extra Refractive /Екстра пречупване), ED (Extra Dispersion /Екстра дисперсия) и LD (Low Dispersion /Ниска дисперсия), а в някои случаи и описания на формата на лещата: “Aspherical“. Тези лещи могат да бъдат по-некачествени от другите, имащи далеч по -малък брой съкращения. Тук отново само действителните тестове могат да покажат качеството.
Има едно изключение: Понастоящем някои лещи се произвеждат в две версии, почти идентични според спецификациите, като се различават единствено по това дали наистина вътре се използва специален оптичен елемент. Един добър пример е „Canon 70-300/4-5.6“ срещу „Canon 75-300/4.5-5.6 DO“. В този случай става въпрос за „Diffractive Optics element /елемента на дифракционната оптика“ вътре, който е значително по-лек от обикновения обектив, но търпи компромиса с леко различни оптични качества (като по-ниско боке). Обозначението „DO“ е най -сигурният начин да различите тези обективи, което е много важно.Вътрешно фокусиране

 Друг „специалитет“ на Tamron - обозначението IF (Internal Focusing/ вътрешно фокусиране). Той показва, че обективът не се променя по време на фокусиране, което улеснява работата с него..

 

Висок клас модели обективи 

 Производителите също се опитват да обозначат тези лещи, които според тях са по -добри от останалата част от собственото им асортимент. Така че можете да оправдаете по -високата цена, която плащате, като се наслаждавате на блясъка на специалните обозначения на тези линии на обективи - L (Canon), G (Sony), A/Art/EX (Sigma), SP (Tamron) или PRO (Токина). (Nikon няма такова наименование.)

 

Внимавайте за специфичните подробности

Това е всичко по темата за обозначенията на обективите. Описах как символите работят за основните производители. За да ви дадем по -добър преглед, ето обобщена диаграма:

Все още има малко дребни, но значителни детайла, за които си заслужава да се внимава, но те се срещат само при няколко доста необичайни типа обективи. Nikon “AF Nikkor 14mm f/2.8” може да служи като пример тук. Почти всички обективи на Nikon имат обозначението AF-S в началото, което показва, че обективът може да се фокусира автоматично, използвайки собствен двигател. Но този конкретен обектив има само AF вместо AF-S, което означава, че въпреки че може да се фокусира автоматично, той може да го направи само с помощта на мотор в тялото на камерата.
 Така че, ако например притежавате Nikon D3500 DSLR, който няма двигател, всичко, което ви остава в този случай, е ръчното фокусиране.

И така: Мисля, че тази информация ще ти е напълно достатъчна, когато стане време да си сменяш обектива и се сблъскаш с въпроса Как да си избера правилният обектив. 
Ако имаш още въпроси или ти е била полезна тази статия ще се радвам да споделиш и да оставиш коментар 

Благодаря 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

блог

Блог постове за фотография подготвено от Foto05

Как да си изберем обектив за фотоапарат ?

Как да си изберем обектив за фотоапарат ?

Важно е да разберете обозначенията на обективите на различните производители. Преди да си закупите нов обектив за вашата камера . Пълно ръководство при потбора на обектив . Важно е да разберете обозначенията на обективите на различните производители. Преди да си закупите нов обектив за вашата камера . Пълно ръководство при потбора на обектив . 2022-01-28T16:06:15+03:00 Как да си изберем обектив за фотоапарат ?

<p><span style="font-weight: 400;">&nbsp;Имената на обективите са пълни със съкращения, множество числа и обозначения. Вижте коя информация е важна за вас и какво означават всички тези термини.<br /></span><span style="font-weight: 400;">&nbsp;Изключително важно е да разберете обозначенията на обективите на различните производители. От една страна, това ви позволява да определите колко добър е вашият обектив, а от друга, ви дава възможност бързо да ориентирате&nbsp; сред голямото предлагане, когато купувате нов обектив.</span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><b>Числата са основата</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Без значение от марката на обектива , някъде по средата му ще намерите поредица от числа, обикновено в един от следните формати:</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></p> <ul> <li><b>A-B</b><span style="font-weight: 400;"> mm <strong>f</strong>/</span><b>C-D</b><span style="font-weight: 400;"> (напр. </span><b>18-55</b><span style="font-weight: 400;"> mm f/</span><b>3,5-5,6</b><span style="font-weight: 400;">)</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>A-B</b><span style="font-weight: 400;"> mm <strong>f</strong>/</span><b>C</b><span style="font-weight: 400;"> (напр. </span><b>18-50</b><span style="font-weight: 400;"> mm f</span><b>/2.8</b><span style="font-weight: 400;">)</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>A </b><span style="font-weight: 400;">mm <strong>f</strong>/</span><b>C</b><span style="font-weight: 400;"> (напр. </span><b>50 </b><span style="font-weight: 400;">mm f/</span><b>1.4</b><span style="font-weight: 400;">)&nbsp;&nbsp;</span></li> </ul> <p>&nbsp;Съществуват и други методи за отразяване на тази информация, като например съкратения от сорта &bdquo;50/1.4&ldquo;. В редки случаи, обикновено на по -стари обективи, можете да намерите и обърнатите цифри: &bdquo;1,4/50&ldquo;. Друг вариант на обозначаване е &bdquo;50 mm 1: 1.4&ldquo; или &bdquo;50 mm F1.4&ldquo;. Във всички случаи това не е нищо повече от начин за изписване на информацията; значението им винаги е едно и също.</p> <p><b>Различни формати имат&nbsp; идентично значение<br /></b><span style="font-weight: 400;"><strong>50 mm f/1.4</strong> // <strong>50/1.4</strong> // <strong>1.4/50</strong> // <strong>50 mm 1: 1.4</strong> //<strong> 50 mm F1.4</strong></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Първото число (50mm) дава диапазона на фокусните разстояния в милиметри, докато второто ( 1.4 ) дава максималният отвор на блендата (за обозначението 1.4/50 е обратното).</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/izbor-fotoaparat.png" class="aligncenter" /></span></p> <p><b>Обхват на фокусното разстояние</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Първото число или двойка числа показва обхвата на наличните фокусни разстояния в милиметри. От това можете да разберете с какъв ъгъл на видимост може да се справи конкретният обектив. По -ниските числа означават по-широк ъгъл. Следователно, един Китов Обектив (обикновен) 18-55 DSLR е варио и има диапазон на фокусно разстояние 18мм -55мм&nbsp; Често те се допълват в комплект от обектив 70&ndash;300мм, който дава следващият диапазон за приближаване и&nbsp; е чисто Телефото Обектив.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Нещата се усложняват малко от факта, че зрителният ъгъл зависи както от фокусното разстояние, така и от размера на сензора.Ако имате нужда от малко пояснение в статията </span><a href="https://foto05.com/article/kakvo-e-crop-factor-i-kak-go-izpolzvame-vv-fotografiyata"><span style="color: #0000ff;"><em><b>Какво е Crop Factor и как го използваме във фотографията</b></em></span></a></p> <p><span style="font-weight: 400;">Има достатъчно информация.Така че, ако искате да сравнявате обективи, направени за камери с различни сензори, трябва да знаете коефициента на изрязване, т.е. колко пъти по-малък (или в някои редки случаи, по-голям) е дадения сензор от зададеният размер на обектива, наречен Full Frame (размерът на рамката на филма; нейният коефициент на изрязване = 1). Crop фактура&nbsp; се умножава по определено фокусно разстояние, за да се получи еквивалент за Full Frame . По-евтините DSLR фотоапарати имат сензор около 1,5 пъти по-малък, Формулата е за изчисляване е като умножите 1.5 х фокусното разстояние ( 1.5х 18&ndash;55 мм ) и резултата ще&nbsp; съответстват на 27&ndash;83 за Full Frame&nbsp; камери.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако има само едно число вместо диапазон от фокусни разстояния, изброени преди наклонената черта (напр. &bdquo;50/1,4&rdquo;), това е обектив, който няма възможност за мащабиране или приближаване и снима само с едно фокусно разстояние. Или образно казано , това са така нареченитият </span><b>Твърд Обектив</b><span style="font-weight: 400;">,&nbsp; Въпреки че тези фиксирани обективи са по-малко универсални, те са склонни да имат по-високо качество на изображението, което ги прави любими сред напредналите фотографи.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><b>Скорост на обектива</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Скоростта на обектива е посочена след малката буква &bdquo;</span><b>f</b><span style="font-weight: 400;">&ldquo; и наклонената черта. Наричан още минимален f-число (f-стоп) , той определя колко светлина пропуска лещата&nbsp;<br /></span><span style="font-weight: 400;">&nbsp;По-малките числа са по -добри. Колкото по-малък е номерът, толкова повече светлина преминава през обектива и толкова по -лесно може да се правят снимки в недостатъчно осветона среда . Освен това има и по-малка дълбочина на рязкост(фокусното разстояние е по-късо) В статията </span><a href="https://foto05.com/article/dlbochinata-na-fokusnoto-pole-vv-fotografiyata"><b><em>Дълбочината на фокусното поле във фотографията</em></b></a><span style="font-weight: 400;"> съм обяснил по подробно., т.е.при фокусиране върху обект, фонът ще се замъгли по-вече , отколкото върху обектив с числово по-високо минимално f-число.Тоест , колкото е по-малко фокусното разстояние, толкова по размазан ще е задният фон.&nbsp; За съжаление лещите с по -добра скорост на обектива или възможност за по широко отваряне на блендата, са по-големи и по-тежки, а и по-скъпи.<br /></span><span style="font-weight: 400;">&nbsp; <br /></span><span style="font-weight: 400;">&nbsp;Ако след наклонена черта има диапазон от числа, като например в &bdquo;18-55 mm f/3.5-5.6&ldquo;, това означава,максималният отвор на обектива </span><b>f/3.5&nbsp; </b><span style="font-weight: 400;">е при фокусното разстояние </span><b>18 мм</b><span style="font-weight: 400;">.&nbsp; но при фокусно разстояние </span><b>55 мм</b><span style="font-weight: 400;"> ще е </span><b>f/5.6</b><span style="font-weight: 400;">. Скоростта на обектива плавно се променя между тези две крайности. Обективът от типа &bdquo;18-50 mm f/2.8&ldquo;, от друга страна, има възможност да работи с бленда f/2.8 в целия си диапазон от фокусни разстояния и затова е по-качествен (но и по-голям, по-тежък, и по -скъп...).<br /></span><span style="font-weight: 400;">&nbsp;<br />Ако сравнявате обективи между различни системи Crop или Full Frame , трябва да умножите всяка скорост на обектива с коефициента на изрязване.</span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><b>Съвместимост с камерата</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Друг аспект, който е важен за обектива, е дали е подходящ за вашата камера или не - и тук не говоря само за баьонета, който прави възможно монтажа на обектива към камерата изобщо.<br /></span><span style="font-weight: 400;">&nbsp;Много производители на камери произвеждат различни модели с два или три различни размера на сензора, като най-високите класове са Full Frame , а другите Crop . Но въпреки различните размери на сензора, тези различни класове на камерите от един производител ще имат един тип&nbsp; байонет . Това означава, че можете да прикрепите обектив, който първоначално е бил предназначен за друг размер на сензора. Можете да направите това съзнателно, но и случайно - и затова е важно да обърнете внимание на различните обозначения, когато правите покупката си.<br /><br /></span><span style="font-weight: 400;">&nbsp; Освен това, за да не се налага хората камери с по -малки сензори да носят ненужно големи и тежки обективи, някои от тях са специално произведени така, че да покриват само апарати с&nbsp; Crop сензор. Въпреки че по този начин обективи като тези са по-малки, те не могат да се използват (или могат да се използват само в ограничена степен) на Full Frame камери.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">&nbsp;За щастие в наименованието на параметрите на обективите на&nbsp; различни производители можете да намерите индикации дали даден обектив е направен за големи или по -малки сензори. Ако притежавате Full Frame камера , това ви позволява да избегнете несъвместими обективи, а ако пък е с по-малък сензор, не е необходимо да купувате ненужно скъпи обективи. Трябва да подчертая обаче, че камерите с по -малки сензори могат да използват &bdquo;по -големите&ldquo; обективи без проблеми.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">&nbsp;Обозначенията се различават и зависят от производителя. Ще дам примери с&nbsp; най -разпространените марки обективи, които използват следните съкращения.&nbsp;</span></p> <p><b>Маркирам като важно :</b></p> <ol> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Обoзначение за Full Frame&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Обoзначение&nbsp; за Crop Factor&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Обoзначение&nbsp; за Mirrorless камери ( безогледални&nbsp;&nbsp;</span></li> </ol> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Canon</b><span style="font-weight: 400;">: </span><b>EF </b><span style="font-weight: 400;">или </span><b>EF-S</b><span style="font-weight: 400;"> (Crop 1.6) или </span><b>EF-M</b><span style="font-weight: 400;"> (Crop 1.6, специална линия за безогледалнии камери)</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Nikon</b><span style="font-weight: 400;">: </span><b>FX </b><span style="font-weight: 400;">или </span><b>DX </b><span style="font-weight: 400;">(Crop 1.5) или </span><b>1 Nikkor</b><span style="font-weight: 400;"> (Crop 2.7, отново само за безогледални камери )</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Sony A-mount</b><span style="font-weight: 400;">: немаркиран или </span><b>DT </b><span style="font-weight: 400;">(Crop 1.5)</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Sony E-mount</b><span style="font-weight: 400;">: </span><b>FE </b><span style="font-weight: 400;">или </span><b>E </b><span style="font-weight: 400;">(Crop 1.5)</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Pentax</b><span style="font-weight: 400;">: </span><b>FA </b><span style="font-weight: 400;">или </span><b>DA </b><span style="font-weight: 400;">(Crop 1.5)</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Sigma</b><span style="font-weight: 400;">: </span><b>DG </b><span style="font-weight: 400;">или </span><b>DC </b><span style="font-weight: 400;">(Crop 1.5/1.6) или </span><b>DN </b><span style="font-weight: 400;">(Crop 2)</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Tamron </b><span style="font-weight: 400;">: </span><b>Di </b><span style="font-weight: 400;">или </span><b>Di II</b><span style="font-weight: 400;"> (Crop 1.5/1.6) или </span><b>Di III</b><span style="font-weight: 400;"> (Crop 2, но понякога също 1.5)</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Tokina </b><span style="font-weight: 400;">: </span><b>FX </b><span style="font-weight: 400;">или </span><b>DX </b><span style="font-weight: 400;">(Crop 1.5)</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Някои производители - особено последните три - произвеждат обективи за различни марки камери, така че тук също трябва да обърнете внимание на баьонета. Обикновено можете да намерите това в каталозите на магазините описани като&nbsp; &bdquo;Sigma 50/1.4 за Canon&ldquo;.</span></p> <p><b>Стабилизация на обектива&nbsp;</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">&nbsp;&nbsp;Това е важен параметър, който посочва дали обективът включва система за стабилизиране на изображението или не. Тя ви позволява да снимате без статив дори при малко по продължително време на експозиция, което е особено полезно за телеобективи. Някои камери имат стабилизация, вградена директно в корпуса на камерата, така че обективът няма нужда да се бори с нея. За останалите трябва да следите обозначението на обектива и предвид факта, че тук отново всеки производител използва различна терминология, трябва да потърсите едно от техните съкращения:</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>IS</b><span style="font-weight: 400;"> или Image Stabilization&nbsp; (Canon)</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>VR</b><span style="font-weight: 400;">, или&nbsp; Vibration Reduction (Nikon)</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>OSS</b><span style="font-weight: 400;"> или Optical SteadyShot (Sony)</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>OS </b><span style="font-weight: 400;">или Optical Stabilization (Sigma)</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>VC </b><span style="font-weight: 400;">или&nbsp; Vibration Compensation (Tamron)</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>VCM </b><span style="font-weight: 400;">или&nbsp; Vibration Correction Module&nbsp; (Tokina)</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Тъй като добавянето на стабилизационен модул оскъпява обектива, понякога ще намерите два варианта за един обектив: един със стабилизация и един без. След това трябва да решите дали първия вариант си заслужава, въпреки увеличената цена на обектива. ( </span><b>водещ фактор при избора е това дали фотоапарата има вградена стабилизация</b><span style="font-weight: 400;">)</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><b>Диаметър на филтъра за обектива</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Една много практична информация е тази за размера на резбата в края на обектива, използван за завинтване на филтри върху него. Те съществуват в различни диаметри и поради тази причина понякога ще намерите маркировка на обектива си като &bdquo;<b>&Oslash; 77 мм</b>&ldquo;. При професионалните обективи 77 или 82 мм са често срещани. Тези за по -малки камери обикновено използват по -малки филтри. Лесен начин да разберете размера на филтъра, който ви е нужен, в случай, че няма обозначение, е да погледнете задната страна на предпазната капачка . В <a href="http://www.foto05.com">www.Foto05.com</a> има цяла категория с <a href="https://foto05.com/category/filtri-za-obektivi">Филтри за обектив</a> &nbsp;в която има всички видове и размери .</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/sigma_50_14-art.jpg" class="aligncenter" /></span></p> <p class="text-aligncenter"><em><span style="font-weight: 400;">Sigma 50mm F1.4 DG HSM Art&nbsp; с диаметър на филтъра от 77 мм</span></em></p> <p><b></b></p> <p><b></b></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><b>Версия на обектива</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">&nbsp;Производителите постепенно актуализират най-често използваните обективи и така например веднъж на всеки пет или десет години можете да срещнете леща, която има същите параметри като предшественика си, но изглежда различно и като цяло е с по-високо качество. Той се различава от предшественика си с </span><b>&bdquo;II&ldquo;</b><span style="font-weight: 400;"> в края (някои линии дори достигат до </span><b>&bdquo;III.&ldquo;</b><span style="font-weight: 400;">)&nbsp;<br /></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">По принцип не можете да намерите по-старата версия в магазините и затова няма начин да направите грешка по този въпрос, но трябва да внимавате в магазините втора употреба и в рецензиите, където можете да срещнете модели от различни периоди.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><br /></span><b>Видове фокусен механизъм</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">При висококачествените обективи най-евтиният опростен фокусиращ механизъм се заменя със свръхзвуков такъв, който е по-бърз и по-тих. Това е посочено като </span><b>USM </b><span style="font-weight: 400;">(<strong>Canon</strong>),&nbsp; &nbsp;</span><b>SWM </b><span style="font-weight: 400;">(<strong>Nikon</strong>)&nbsp; ,&nbsp; &nbsp;</span><b>SSM </b><span style="font-weight: 400;">(<strong>Sony</strong>),&nbsp; &nbsp;</span><b>HSM </b><span style="font-weight: 400;">(<strong>Sigma</strong>),&nbsp; &nbsp;</span><b>PZD </b><span style="font-weight: 400;">(<strong>Tamron</strong>) или с наставката &bdquo;-</span><b>S</b><span style="font-weight: 400;">&ldquo; (<strong>Tokina</strong>).</span></p> <p class="text-aligncenter"><span style="font-weight: 400;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/canon_70_200-obektiv.jpg" class="aligncenter" /></span><em>Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM, който използва USM мотор&nbsp; &nbsp;<br /></em><em>и оптичен стабилизатор. Името също ви казва, че това е втората версия на този обектив.</em></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><b>Макро обективи&nbsp;</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">&nbsp;Днес думата MACRO с главни букви в едно име също се е превърнала в източник на объркване. Въпреки че истинските Макро Обективи го включват в имената си, производителите на други такива от всякакъв тип също го правят.&nbsp;</span><span style="font-weight: 400;">Затова е по -добре да надникнете в спецификата на такъв обектив - максималното налично ниво на увеличение. Истинските макро обективи имат 1: 1 или по-добро (2: 1, 3: 1 и т.н.), което означава, че кадъра&nbsp; се проектира върху сензора в естествен или по-голям от естествения размер.<br /></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Освен това можете да се сблъскате с обективи като така наречения Tamron 28-75/2.8 MACRO, въпреки че има колебливото максимално ниво на увеличение-само 1: 3.9. Обективът Nikon 24-70/2.8 има същото ниво на увеличение, но производителят разумно не е добавил &bdquo;MACRO&ldquo; в името му, защото е твърде малки не е специализиран за Макро Снимки . Ако вие интересна темата можете да погледнете статията ни за</span><a href="https://foto05.com/article/palno-rakovodstvo-za-makro-fotografiya-za-nachinaeshti-nay-dobrite-fotoaparati-i-obektivi-i-5-tehniki-za-makro-fotografiya"><em><strong><span style="color: #3366ff;"> П<span style="color: #0000ff;">ълно ръководство за макро фотография за начинаещи</span></span></strong></em></a></p> <p><span style="color: #000000;"></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><b>Специални материали</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">&nbsp;Говорейки за Tamron, те - заедно с Pentax - обичат да се хвалят със специалните материали или отделни лещи вътре в обектива. Това са съкращения като </span><b>XR </b><span style="font-weight: 400;">(Extra Refractive /Екстра пречупване), </span><b>ED </b><span style="font-weight: 400;">(Extra Dispersion /Екстра дисперсия) и </span><b>LD </b><span style="font-weight: 400;">(Low Dispersion /Ниска дисперсия), а в някои случаи и описания на формата на лещата: &ldquo;</span><b>Aspherical</b><span style="font-weight: 400;">&ldquo;. Тези лещи могат да бъдат по-некачествени от другите, имащи далеч по -малък брой съкращения. Тук отново само действителните тестове могат да покажат качеството.<br /></span><span style="font-weight: 400;">Има едно изключение: Понастоящем някои лещи се произвеждат в две версии, почти идентични според спецификациите, като се различават единствено по това дали наистина вътре се използва специален оптичен елемент. Един добър пример е &bdquo;Canon 70-300/4-5.6&ldquo; срещу &bdquo;Canon 75-300/4.5-5.6 DO&ldquo;. В този случай става въпрос за &bdquo;Diffractive Optics element /елемента на дифракционната оптика&ldquo; вътре, който е значително по-лек от обикновения обектив, но търпи компромиса с леко различни оптични качества (като по-ниско боке). Обозначението </span><b>&bdquo;DO</b><span style="font-weight: 400;">&ldquo; е най -сигурният начин да различите тези обективи, което е много важно.</span></p> <p><span style="color: #000000;"><br /><br /></span><span style="font-size: 14pt;"><b>Вътрешно фокусиране</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">&nbsp;Друг &bdquo;специалитет&ldquo; на Tamron - обозначението IF (Internal Focusing/</span> <span style="font-weight: 400;">вътрешно фокусиране). Той показва, че обективът не се променя по време на фокусиране, което улеснява работата с него..</span></p> <p><span style="color: #000000;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><b>Висок клас модели обективи&nbsp;</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">&nbsp;Производителите също се опитват да обозначат тези лещи, които според тях са по -добри от останалата част от собственото им асортимент. Така че можете да оправдаете по -високата цена, която плащате, като се наслаждавате на блясъка на специалните обозначения на тези линии на обективи - </span><b>L</b><span style="font-weight: 400;"> (Canon), </span><b>G</b><span style="font-weight: 400;"> (Sony), </span><b>A/Art/EX</b><span style="font-weight: 400;"> (Sigma), </span><b>SP </b><span style="font-weight: 400;">(Tamron) или </span><b>PRO </b><span style="font-weight: 400;">(Токина). (Nikon няма такова наименование.)</span></p> <p><span style="color: #000000;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><b>Внимавайте за специфичните подробности</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Това е всичко по темата за обозначенията на обективите. Описах как символите работят за основните производители. За да ви дадем по -добър преглед, ето обобщена диаграма:</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/izbor-fotoaparat-1.png" class="aligncenter" /></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Все още има малко дребни, но значителни детайла, за които си заслужава да се внимава, но те се срещат само при няколко доста необичайни типа обективи. Nikon &ldquo;AF Nikkor 14mm f/2.8&rdquo; може да служи като пример тук. Почти всички обективи на Nikon имат обозначението </span><b>AF-S</b><span style="font-weight: 400;"> в началото, което показва, че обективът може да се фокусира автоматично, използвайки собствен двигател. Но този конкретен обектив има само </span><b>AF </b><span style="font-weight: 400;">вместо </span><b>AF-S</b><span style="font-weight: 400;">, което означава, че въпреки че може да се фокусира автоматично, той може да го направи само с помощта на мотор в тялото на камерата.<br /></span><span style="font-weight: 400;">&nbsp;Така че, ако например притежавате Nikon D3500 DSLR, който няма двигател, всичко, което ви остава в този случай, е ръчното фокусиране.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">И така: Мисля, че тази информация ще ти е напълно достатъчна, когато стане време да си сменяш обектива и се сблъскаш с въпроса Как да си избера правилният обектив.&nbsp;<br /></span><span style="font-weight: 400;">Ако имаш още въпроси или ти е била полезна тази статия ще се радвам да споделиш и да оставиш коментар&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Благодаря&nbsp;</span></p> <p></p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки