Свържи се с нас: 
   +359 885010505

Как да си направим  фото студио в къщи

Jul/ 8/2019

Как да си направим фото студио в къщи

Какво е нужно да има в едно фото студио 

Всеки фотограф мисли за собственото фото студио, защото има много предимства при реализирането на творческите идея. Няма да е нужно да обикаляте с огромна чанта с фотографско оборудване, ще можете да експериментирате различни техники на спокойствие, ще се забавлявате с моделите, докато си пиете кафето.   Така че ако имате свободна стая, камера и непоклатимо желание да създадете собствено студио, се замислите над следният  важен въпрос - как да го оборудваме? Специално за вас, ние направихме списък на всички елементи, които ще бъдат полезни в собственото ви домашно фото студио.

В тази тема ще разгледаме от какво се нуждае всеки фотограф за да прави студийна фотография.

 

 1. Заден фон  

Първото нещо, което си струва да споменем, е задният фон ли казано на английски Background . Фонът е не по-малко важен от модела или обекта, който снимате. Твърде яркият фон може да отвлече вниманието от обекта, a твърде незабележим може да създаде ефекта от паспортна снимка. В допълнение, различни видове  са подходящи за всеки тон на кожата, цвят на косата, дрехи и стил.

На пазара има различни видове фонове: цветове и модели, материали и размери.

Хартиени фонове :

Фонът на хартията е много добро решение за студиото - подобен фон е по-евтин, но по-малко издръжлив, тъй като хартията се скъсва и се замърсява по-бързо. В повечето случаи хартиените фонове са едноцветни и на рола.

Винилови фонове:

Винилови фонове са също популярни но те могат да бъдат с различни изображения или текстури. С тях се създава цялостна композиция, а не се акцентира единствено и само към обекта. На пазара има различни размери и модели, като пристигат в сгънато състояние. Материята е специално изработена, като елиминира отблясъците .

 2. Стойка за фон 

 Както разбрахме вече за фоновете, те са с различни размери и тежест. Едва ли сте си помислили, че трябва да ги закачаме на стената с пирони. Нужна ни е преносима фонова система. Защо преносима ?  Тези модели фонови системи се състоят от два статива и една напречна телескопична тръба.  Лесно може да се сглоби и разглоби, а и да се настрои височината и ширината спрямо изискванията на фотографа.

Съвета ни е да са по-високи и по-издръжливи. Ако искате да използвате  хартиен фон, системата трябва да е издържлива, защото обикновено хартиен фон на руло с размер 2.70 х 10 м тежи около 5.5 кг.

В допълнение към фоновата система, хубаво е да имате щипки' в случай че ще използвате текстилни или винилни фонове.

 

3. Осветление 

 

 

Осветлението е един от най-важните компоненти.

Видовете осветления са:

 Студийното осветление може да изглежда сложно за практикуване, ако никога преди не сте опитвали. Но не е толкова страшно, колкото мислят повечето хора. Чрез използването на обикновен комплект за домашно студио само с няколко  осветителни тела  и няколко основни аксесоари, можете да получите отлични резултати за нула време.

Осветителните  трябва да бъдат поне две, това е  начина да се избегне появата на нежелани сенки. Като правило, лампите се поставят от двете страни на обекта. Ако има трета лампа, тя ще бъде поставена пред обекта или от задната страна за контриране ( така създаваме 3D илюзия на обекта.

За да създадем по-меки сенки използваме софтбоксове или чадъри.

 

  4.Фотографски чадъри 

 

 Фотографските чадъри са едни от най-компактните аксесоари за контртол над светлината. Има много разновидности от размери и видове.

  • Дифузни чадъри - те са прозрачни и светлината от светкавицата или осветителното тяло минава през него. Функцията му е да я направи по мека. По меката светлина прави сенките по плавни.
  • Рефлекторни чадъри - С този вид чадъри светлината се рефлектира във вътрешната му повърхност и е по насочена. Съществуват чадъри с различни вътрешни повърхности - бяла , сребриста и златиста . 

Като едно допълнение, което искам да вмъкна е : Колкото е по-голям чадъра толкова е по мека светлината, но и е нужно по мощно осветително тяло.

 

 

   5. Отражатели 

 

 

Вече сме писало цяла статия какво представляват отражателите или рефлекторите и можете да прочетете ТУК 

Но на кратко, те са евтини инструменти, които могат да окажат голямо влияние над снимките Ви. Когато имате няколко осветителни тека, но все пак остават леки сенки по обекта, можете да ги запълните, като рефлектирате светлината с рефлектора и я насочите там където желаете. Предлагат се рефлектори в различни размери и цветове, в зависимост от изискванията на фотографа, като най-разпространените са Рефлекторите 5в1 . Също така, ако са с голям диаметър, някои от цветовете могат да се използват и за заден фон. Предимството им е, че са евтини( както казахме по рано) и че са компактни след като се сгънат.

  6. Синхронизатори 

 За да може светкавицата да бъде задействана от разсояние е нйжно да имате дистанционно устройство- в случая синхронизатори за светкавица . Те биват различни варианти и цетана се определя от екстрите, които предлага. Общо взето това е устройство, което се състои от два компонента - приемник и предавател. Предавателя се поставя на фотоапарата, като казва на приемника, който е на светкавицата, да се запали от разстояние. За избор на синхронизатори и по подробна информация, можете да разгледате в статията " Как да си изберем синхронизатор за светкавица" ТУК 

Вече различни марки  светкавици се предлагат с вграден приемника, като приемат сигнал от конкретен модел предавател. Като за пример са светкавиците на Visico

 

 7. Маса за продуктова фотография 

 

 

С напредването на онлайн търговията един от най важните компоненти за всеки магазин е представянето на продукта или снимката. В едно фото студио освен да се снима портретна фотография, може да се прави и продуктова фотография. Удобен инструмент е масата за продуктова фотография. Специалната повърхност и правилното осветление прави снимките да изглеждат прекрасни. Удобство е за снимане и съхранението е лесно заради разлобяемия и дизайн.

 

     8. Стативи

 

 

Разбира се, най-важното, което оставихме за последно определено ще ви е необходим статив, особено ако искате да експериментирате с експозиция и различни техники на снимане. Има два вида статити 

 

В едно подходящо студио , дори и в домашни условия, професионалните фотографи препоръчват помещението да е светло и стените да са бели. Светлината рефлектирана в бяла стена няма да развали качеството на снимката, докато ако е цветна, може да повлияе на снимката като предаде лек оттенък 

Ширината на помещението трябва да бъде поне половината от същата, както е в дължината. Това е съвсем логично, тъй като е абсолютно безполезно да се намалява фокусното разстояние на фотоапарата

И разбира се, стаята за студиото трябва да бъде проветриво.Лампите произвеждат доста топлина, доста е горещо да седи под тях, а в един летен ден малка стая ще се затопли много бързо.

 

Ако ти е била интересна статията и научи нещо полезно , ще се радваме да споделиш или да си напишеш мнението.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

блог

Блог постове за фотография подготвено от Foto05

Как да си направим фото студио в къщи

Как да си направим фото студио в къщи

Какво е нужно да има в едно фото студио Всеки фотограф мисли за собственото фото студио, защото има много предимства при реализирането на творческите идея Какво е нужно да има в едно фото студио Всеки фотограф мисли за собственото фото студио, защото има много предимства при реализирането на творческите идея 2020-10-12T17:43:00+03:00 Как да си направим  фото студио в къщи

<p><span style="font-size: 18pt;"><strong>Какво е нужно да има в едно фото студио&nbsp;</strong></span></p> <p>Всеки фотограф мисли за собственото фото студио, защото има много предимства при реализирането на творческите идея. Няма да е нужно да обикаляте с огромна чанта с фотографско оборудване, ще можете да експериментирате различни техники на спокойствие, ще се забавлявате с моделите, докато си пиете кафето.&nbsp; &nbsp;Така че ако имате свободна стая, камера и непоклатимо желание да създадете собствено студио, се замислите над следният&nbsp; важен въпрос - как да го оборудваме? Специално за вас, ние направихме списък на всички елементи, които ще бъдат полезни в собственото ви домашно фото студио.</p> <p>В тази тема ще разгледаме от какво се нуждае всеки фотограф за да прави студийна фотография.</p> <p>&nbsp;</p> <p><a href="https://foto05.com/category/fonove-za-foto-studio">&nbsp;<span style="font-size: 14pt;">1. Заден фон&nbsp;&nbsp;</span></a></p> <p><a href="https://foto05.com/category/fonove-za-foto-studio"><img src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/fon-za-foto-studio-hartien-fon-za-foto-sesii.jpg" alt="" /></a></p> <p>Първото нещо, което си струва да споменем, е задният фон ли казано на английски Background . Фонът е не по-малко важен от модела или обекта, който снимате. Твърде яркият фон може да отвлече вниманието от обекта, a твърде незабележим може да създаде ефекта от паспортна снимка. В допълнение, различни видове&nbsp; са подходящи за всеки тон на кожата, цвят на косата, дрехи и стил.</p> <p>На пазара има различни видове фонове: цветове и модели, материали и размери.</p> <p>Хартиени фонове :</p> <p>Фонът на хартията е много добро решение за студиото - подобен фон е по-евтин, но по-малко издръжлив, тъй като хартията се скъсва и се замърсява по-бързо. В повечето случаи хартиените фонове са едноцветни и на рола.</p> <p>Винилови фонове:</p> <p>Винилови фонове са също популярни но те могат да бъдат с различни изображения или текстури. С тях се създава цялостна композиция, а не се акцентира единствено и само към обекта. На пазара има различни размери и модели, като пристигат в сгънато състояние. Материята е специално изработена, като елиминира отблясъците .</p> <p><span style="font-size: 14pt;"><a href="https://foto05.com/product/prenosima-sistema-za-fonove">&nbsp;2. Стойка за фон&nbsp;</a></span></p> <p><a href="https://foto05.com/product/prenosima-sistema-za-fonove"><img src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/fonova-sistema-za-foto-studio.jpeg" alt="" width="594" height="594" /></a></p> <p>&nbsp;Както разбрахме вече за фоновете, те са с различни размери и тежест. Едва ли сте си помислили, че трябва да ги закачаме на стената с пирони. Нужна ни е преносима фонова система. Защо преносима ?&nbsp; Тези модели фонови системи се състоят от два статива и една напречна телескопична тръба.&nbsp; Лесно може да се сглоби и разглоби, а и да се настрои височината и ширината спрямо изискванията на фотографа.</p> <p>Съвета ни е да са по-високи и по-издръжливи. Ако искате да използвате&nbsp; хартиен фон, системата трябва да е издържлива, защото обикновено хартиен фон на руло с размер 2.70 х 10 м тежи около 5.5 кг.</p> <p>В допълнение към фоновата система, хубаво е да имате щипки' в случай че ще използвате текстилни или винилни фонове.</p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 14pt;"><a href="https://foto05.com/category/studiyno-osvetlenie">3. Осветление&nbsp;</a></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><a href="https://foto05.com/category/studiyno-osvetlenie"><img src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/osvetlenie.jpg" alt="" width="638" height="364" /></a></span></p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>Осветлението е един от най-важните компоненти.</p> <p>Видовете осветления са:</p> <ul> <li>&nbsp;<a href="https://foto05.com/category/studiyno-osvetlenie">Импулсно осветление</a> - което включва <a href="https://foto05.com/category/rchni-foto-svetkavitsi">ръчни светкавици</a>&nbsp; , <a href="https://foto05.com/category/studiyno-osvetlenie">студийни светкавици</a> и моноблокове&nbsp;</li> <li><a href="https://foto05.com/category/studiyni-komplekti">Постоянно осветление</a> - което включва Led панели или фотографски <a href="https://foto05.com/product/komplekt-za-postoyanno-osvetlenie">софтбоксове с крушки&nbsp;</a></li> </ul> <p>&nbsp;Студийното осветление може да изглежда сложно за практикуване, ако никога преди не сте опитвали. Но не е толкова страшно, колкото мислят повечето хора. Чрез използването на обикновен комплект за домашно студио само с няколко&nbsp; осветителни тела&nbsp; и няколко основни аксесоари, можете да получите отлични резултати за нула време.</p> <p>Осветителните&nbsp; трябва да бъдат поне две, това е&nbsp; начина да се избегне появата на нежелани сенки. Като правило, лампите се поставят от двете страни на обекта. Ако има трета лампа, тя ще бъде поставена пред обекта или от задната страна за контриране ( така създаваме 3D илюзия на обекта.</p> <p>За да създадем по-меки сенки използваме софтбоксове или чадъри.</p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 14pt;"><a href="https://foto05.com/category/aksesoari-za-kontolirane-na-svetlinata">&nbsp; 4.Фотографски чадъри&nbsp;</a></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><a href="https://foto05.com/category/aksesoari-za-kontolirane-na-svetlinata"><img src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/cadari-kontrol-nad-svetlinata-studijno-oborudvane.jpg" alt="" width="816" height="404" /></a></span></p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;Фотографските чадъри са едни от най-компактните аксесоари за контртол над светлината. Има много разновидности от размери и видове.</p> <ul> <li>Дифузни чадъри - те са прозрачни и светлината от светкавицата или осветителното тяло минава през него. Функцията му е да я направи по мека. По меката светлина прави сенките по плавни.</li> <li>Рефлекторни чадъри - С този вид чадъри светлината се рефлектира във вътрешната му повърхност и е по насочена. Съществуват чадъри с различни вътрешни повърхности - бяла , сребриста и златиста .&nbsp;</li> </ul> <p>Като едно допълнение, което искам да вмъкна е : Колкото е по-голям чадъра толкова е по мека светлината, но и е нужно по мощно осветително тяло.</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp; &nbsp;<span style="font-size: 14pt;"><a href="https://foto05.com/category/aksesoari-za-kontolirane-na-svetlinata">5. Отражатели&nbsp;</a></span></p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;<a href="https://foto05.com/category/aksesoari-za-kontolirane-na-svetlinata"><img src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/otrazatelen-disk-foto-aksesoar.jpg" alt="" width="668" height="445" /></a></p> <p>Вече сме писало цяла статия какво <a href="https://foto05.com/article/kakvo-e-reflektor-za-svetlina-i-kak-da-go-izpolzvame-vv-fotografiyata-1">представляват отражателите или рефлекторите и можете да прочетете ТУК&nbsp;</a></p> <p>Но на кратко, те са евтини инструменти, които могат да окажат голямо влияние над снимките Ви. Когато имате няколко осветителни тека, но все пак остават леки сенки по обекта, можете да ги запълните, като рефлектирате светлината с рефлектора и я насочите там където желаете. Предлагат се рефлектори в различни размери и цветове, в зависимост от изискванията на фотографа, като най-разпространените са Рефлекторите 5в1 . Също така, ако са с голям диаметър, някои от цветовете могат да се използват и за заден фон. Предимството им е, че са евтини( както казахме по рано) и че са компактни след като се сгънат.</p> <p>&nbsp;<span style="font-size: 14pt;"><a href="https://foto05.com/category/sinkhronizatori-za-svetkavitsi"> 6. Синхронизатори&nbsp;</a></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><a href="https://foto05.com/category/sinkhronizatori-za-svetkavitsi"><img src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/za-svetkavica-nikon-canon-sony.jpeg" alt="" /></a></span></p> <p>&nbsp;За да може светкавицата да бъде задействана от разсояние е нйжно да имате дистанционно устройство- в случая синхронизатори за светкавица . Те биват различни варианти и цетана се определя от екстрите, които предлага. Общо взето това е устройство, което се състои от два компонента - приемник и предавател. Предавателя се поставя на фотоапарата, като казва на приемника, който е на светкавицата, да се запали от разстояние. За избор на синхронизатори и по подробна информация, можете да разгледате в статията <a href="https://foto05.com/article/kak-da-si-izberem-sinkhronizator-za-svetkavitsa">" Как да си изберем синхронизатор за светкавица" ТУК&nbsp;</a></p> <p>Вече различни марки&nbsp; светкавици се предлагат с вграден приемника, като приемат сигнал от конкретен модел предавател. Като за пример са <a href="https://foto05.com/article/kak-da-si-izberem-sinkhronizator-za-svetkavitsa">светкавиците на Visico</a></p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 14pt;">&nbsp;<a href="https://foto05.com/category/aksesoari-za-produktova-fotografiya">7. Маса за продуктова фотография&nbsp;</a></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><img src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/za-produktova-fotografia-foto05-studijno-oborudvane.jpg" alt="" width="535" height="535" /></span></p> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>С напредването на онлайн търговията един от най важните компоненти за всеки магазин е представянето на продукта или снимката. В едно фото студио освен да се снима портретна фотография, може да се прави и продуктова фотография. Удобен инструмент е масата за продуктова фотография. Специалната повърхност и правилното осветление прави снимките да изглеждат прекрасни. Удобство е за снимане и съхранението е лесно заради разлобяемия и дизайн.</p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 14pt;"><a href="https://foto05.com/category/stativi-i-aksesoari">&nbsp; &nbsp; &nbsp;8. Стативи</a></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;">&nbsp;</span><a style="font-size: 18.6667px;" href="https://foto05.com/category/stativi-i-aksesoari"><img src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/za-fotoaparat-stativ-za-studijn-fotografia.jpeg" alt="" width="585" height="331" /></a></p> <p>&nbsp;</p> <p>Разбира се, най-важното, което оставихме за последно определено ще ви е необходим статив, особено ако искате да експериментирате с експозиция и различни техники на снимане. Има два вида статити&nbsp;</p> <ul> <li><a href="https://foto05.com/category/stativi-za-studiyna-fotografiya">Стативи за студийна фотограф</a>ия&nbsp; - които са различни по височина и издръжливост и накрайника им е оидфодящ за студийни светкавици, лед осветление и софтбоксове&nbsp;</li> <li><a href="https://foto05.com/category/foto-i-video-stativi">Стативи за фото и видео</a> - разликата от стативите за студийна фотография е, че главата е подходяща за закрепването на фото апарата или камерата Можете да се запознаете малко по-подробно в статията&nbsp;<a href="https://foto05.com/article/kak-da-izberem-stativ-za-kamerata-si">" Как да си изберем статив " ТУК&nbsp;</a></li> </ul> <p>&nbsp;</p> <p>В едно подходящо студио , дори и в домашни условия, професионалните фотографи препоръчват помещението да е светло и стените да са бели. Светлината рефлектирана в бяла стена няма да развали качеството на снимката, докато ако е цветна, може да повлияе на снимката като предаде лек оттенък&nbsp;</p> <p>Ширината на помещението трябва да бъде поне половината от същата, както е в дължината. Това е съвсем логично, тъй като е абсолютно безполезно да се намалява фокусното разстояние на фотоапарата</p> <p>И разбира се, стаята за студиото трябва да бъде проветриво.Лампите произвеждат доста топлина, доста е горещо да седи под тях, а в един летен ден малка стая ще се затопли много бързо.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Ако ти е била интересна статията и научи нещо полезно , ще се радваме да споделиш или да си напишеш мнението.</p>

, ,
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки