Свържи се с нас: 
   +359 885010505

Как да снимаме с ND филтър

May/27/2021

Как да снимаме с ND филтър

 Освен статив, външна светкавица и различни обективи , в моята фото чанта има и много аксесоари , с които успявам да направя изображението , колкото се може по-запленяващо. Един от тях е моят ND филтър. Някои от вас вероятно се питат: "Какво е това ND филтър ?", а следващата мисъл е: "Току-що усвоих основните функции на камерата си, а вече говорим за филтри?"

Не се плашете! Няма да ви давам никакви технически и  сложни обяснения в тази  статия, така че поемете дълбоко въздух и нека разберем какво представлява  ND филтъра

 

  Какво е ND филтър?

 ND филтъра (neutral-density filter) e филтър с неутрална плътност. Той е равномерно затъмнен и помага на фотографа да удължи времето за експозиция, като намалява количеството светлина влизаща през обектива . Всъщност ND означава “неутрална плътност”. Терминът идва от океанографията и описва различните водни пластовете движещи се в океана

С ND филтър можете например да направите по-дълга  експозиция в средата на деня, когато слънцето е силно и количеството светлина влизащо в апарата трябва да намалее или по-простичко казано , поставяме слънчеви очила на обектива си.  

Вече виждам вашите въпросителни. Дълга експозиция... през деня...? едва ли ми е толкова нужно да снимам така .... Но продължителната експозиция през деня води до няколко приятни странични ефекти, от  които правите изображението да изглежда уникално.

 

Искате ли няколко примера? Вероятно вече сте виждали тези приказни снимки с водопади, които изглеждат като мъгла. Тези снимки не се обработват с Photoshop, както мнозина мислят, а са създадени чрез продължителна експозиция. Можете да направите това с филтър с неутрална плътност. Включих няколко снимки за вас, които илюстрират този красив ефект:На този кадър исках да снимам скоростта на водата в потока. В тази част на потока водата тече относително „диво“ и на някои места се разпенва. За да уловя потока, трябваше да експонирам за 6 секунди, което е невъзможно при дневна светлина. Без моя малък помощник снимката  щеше да стане напълно бяла.

  

   Обичате да снимате морето?  Използването на ND филтър при заснемане на морски пейзажи прави кадрите запленяващи. При продължителната експозиция бурните  вълни се превръщат в мистична мъгла и така  снимки ви от ваканцията се придобиват един  страхотен ефект.

 Когато използвате ND филтър  при заснемане на спокойни води, като езеро например, се създава  илюзията на гладка повърхност на водата. Разбира се, снимките не могат да се сравняват с моментите, в които всъщност няма вятър. Такива отражения не могат да бъдат създадени с ND филтър, вместо това снимката  получава напълно различен (и от моя гледна точка по-красив) ефект на заобикалящата ни природа.

  Как трябва да знаем за ND филтърът?

 ND филтърът е стъклен или пластмасов диск, който завивате върху обектива . Филтърът с неутрална плътност работи като слънчеви очила( както споменах по горе ) . Ако гледате слънцето с невъоръжено око твърде дълго, не отнема много време, преди да видите всичко  бяло. Същото е и с вашата камера. Можете да сравните сензора на камерата си с ириса на окото. Сензорът също може да бъде "заслепен", ако светлината е твърде ярка. Резултатът: Вашата експозиция  става твърде ярка (изгоряла ) и негодна . Силата  на светлината  се намалява от ND филтъра.

Но все пак остава въпроса –как да си изберем правилният филтър. Всеки ND филтър има обозначение , което казва колко плътен е той. Колкото е по-ниско числото толкова е по светъл или повече светлина пропуска, съответно намаля стоповете по-малко. В следващата графиак ще видим всеки  номер ND филтър колко стопа намалява.

На пазара се предлагат  ND филтри с различна плътност и различни брандове. Ние се фокосирахме в една марка K&F Concept , които предлагат филтри както за любители така и за професионални фотографи.

Разликата е в качеството на стъклото, което е от значение за постигане на красиви кадри

Преди да изберете филтър, трябва да помислите какво искате да снимате и по кое време на деня най-често сте навън. Ще ви дам пример: Искате да направите дълга експозиция на улица по време на обяд, така че хората да бъдат размазани и неузнаваеми . Не можете да направите това с филтър със сила ND2  (1 стоп  на експозиция). Дори и водата от водопада трудно бихте успели да размажете.

Също така , вероятно никога не се нуждаете от филтър с най висока плътност за снимки  през нощта. Толкова е тъмен , че вероятно ще трябва да изложите снимката си за повече от 30 минути, за да може светлината изобщо да докосне сензора.

 

 Как да си изберем ND филтър ?

Поради огромното  разнообразие на ND филтри , вероятно ще се затрудните при избора. Според различните ситуации са нужни филтри с различна плътност . Като за най-ярък пример бих посочил  две ситуации  . Както казахме затъмнението на обекти изисква по-дълга експозиция за постигане на ефекта с размазването на водопадите . В този, колкото е по-тъмен толкова експозицията ще е по-дълга . В този случай използването на статив е задължително, ако не искате да имате размазване на неподвижните обекти от кадъра .  Това беше ситуацията, в която се снимаме пейзажна фотография с водопади . Другата ситуация е, когато снимаме портрети. Красивите снимки със широко отворена бленда в средата на деня, биха станали много осветени . ND филтъра помага да излъжем  фотоапарата , като смъкнем няколко стопа ( според зависи от плътността на филтъра ) и така снимките ще изглеждат прекрасно .
С напредването на технологиите , на пазара има филтри с фиксирана плътност, който са по подходящи за видео заснемане  , както и филтри с настройваща се плътност . Този вариант е много  популярен в последно време , тъй като с един филтър можем да постигнем различни резултати .   

Цветовите грешки и  качество на кадъра причинени от ND филтри

Както вече казах , има два различни варианта на филтъра , от стъкло и от пластмаса .Според моя опит пластмасовият вариант е много по евтин но и има отклонения в цвета.  Различните покрития като Blue, Green и Purple Coat също имат леко отклонение, но то е само в цветната температура, не и в цветовата гама. При филтрите  Veriable ( с настройваща плътност ) колко е по-висок класа толкова по елиминираме каквито и било изкривявания на кадъра .  Колкото до качеството, то се вижда когато приближим възможно най-много кадъра и се вгледаме в пикселите. С любителските варианти е възможно да не  намерим никакви отклонения , ако използваме базови модели DSLR камери и обективи , но ако искаме да извлечем всичко от кадъра с професионална високо качествена фотографска тахника , силно препоръчвам филтри с Nano-X покритие, които постигат перфектният кадър без никакви отклонения и аберанси

 

  Какво допълнително оборудване ви трябва?

Според моя опит определено имате нужда от статив за фотография . Така ще можете да правите снимки от различни височини, без камерата да се заклаща .Също така и дистанционните спусъци са добър помощник . Това предпазва от случайно разклащане на камерата, когато натисна бутона на затвора.

И още един съвет: Много от вас вероятно имат различни обетиви с различни размери на лещата . За да не се налага да купувате филтър с неутрална плътност за всеки обективи , Можете да използвате Step Up преходници . Това са метални преходници за филтри за постигане на определен размер. Ще спестите пари, ако закупите ND филтър с най-голям размер и след това го прикрепите към всеки обектив с правилният пръстен.

    Ако ви е била полезна информацията можете да споделите статията или да напишите в коментари как ви изпозвате вашият ND филтър.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

блог

Блог постове за фотография подготвено от Foto05

Как да снимаме с ND филтър

Как да снимаме с ND филтър

 Освен статив, външна светкавица и различни обективи , в моята фото чанта има и много аксесоари , с които успявам да направя изображението , колкото се мож  Освен статив, външна светкавица и различни обективи , в моята фото чанта има и много аксесоари , с които успявам да направя изображението , колкото се мож 2021-05-27T12:43:00+03:00 Как да снимаме с ND филтър

<p><span style="font-size: 12pt;">&nbsp;Освен статив, външна светкавица и различни обективи , в моята фото чанта има и много аксесоари , с които успявам да направя изображението , колкото се може по-запленяващо. Един от тях е моят <a href="https://foto05.com/category/neutralni-nd-filtri"><em>ND филтър</em></a>. Някои от вас вероятно се питат: "Какво е това ND филтър ?", а следващата мисъл е: "Току-що усвоих основните функции на камерата си, а вече говорим за филтри?"</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Не се плашете! Няма да ви давам никакви технически и &nbsp;сложни обяснения в тази &nbsp;статия, така че поемете дълбоко въздух и нека разберем какво представлява&nbsp; ND филтъра</span></p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 14pt;"><strong>&nbsp; Какво е <a href="https://foto05.com/category/neutralni-nd-filtri">ND филтър</a>?</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">&nbsp;ND филтъра (neutral-density filter) e филтър с неутрална плътност. Той е равномерно затъмнен и помага на фотографа да удължи времето за експозиция, като намалява количеството светлина влизаща през обектива . Всъщност ND означава &ldquo;неутрална плътност&rdquo;. Терминът идва от океанографията и описва различните водни пластовете движещи се в океана</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">С ND филтър можете например да направите по-дълга &nbsp;експозиция в средата на деня, когато слънцето е силно и количеството светлина влизащо в апарата трябва да намалее или по-простичко казано , поставяме слънчеви очила на обектива си. &nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Вече виждам вашите въпросителни. Дълга експозиция... през деня...? едва ли ми е толкова нужно да снимам така .... Но продължителната експозиция през деня води до няколко приятни странични ефекти, от&nbsp; които правите изображението да изглежда уникално.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Искате ли няколко примера? Вероятно вече сте виждали тези приказни снимки с водопади, които изглеждат като мъгла. Тези снимки не се обработват с Photoshop, както мнозина мислят, а са създадени чрез продължителна експозиция. Можете да направите това с филтър с неутрална плътност. Включих няколко снимки за вас, които илюстрират този красив ефект:</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/kak-da-si-izberem-nd-filtyr-za-obektiv-vyv-fotografiqta1.jpg" /><br /><br /></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">На този кадър исках да снимам скоростта на водата в потока. В тази част на потока водата тече относително &bdquo;диво&ldquo; и на някои места се разпенва. За да уловя потока, трябваше да експонирам за 6 секунди, което е невъзможно при дневна светлина. Без моя малък помощник снимката &nbsp;щеше да стане напълно бяла.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">&nbsp;&nbsp;</span></p> <p>&nbsp; &nbsp;Обичате да снимате морето?&nbsp; Използването на ND филтър при заснемане на морски пейзажи прави кадрите запленяващи. При продължителната експозиция бурните &nbsp;вълни се превръщат в мистична мъгла и така &nbsp;снимки ви от ваканцията се придобиват един &nbsp;страхотен ефект.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/kak-da-si-izberem-nd-filtyr-za-obektiv-vyv-fotografiqta4.jpg" /></p> <p>&nbsp;Когато използвате ND филтър &nbsp;при заснемане на спокойни води, като езеро например, се създава &nbsp;илюзията на гладка повърхност на водата. Разбира се, снимките не могат да се сравняват с моментите, в които всъщност няма вятър. Такива отражения не могат да бъдат създадени с ND филтър, вместо това снимката &nbsp;получава напълно различен (и от моя гледна точка по-красив) ефект на заобикалящата ни природа.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/kak-da-si-izberem-nd-filtyr-za-obektiv-vyv-fotografiqta-6.jpg" /></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><strong></strong></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><strong>&nbsp; Как трябва да знаем за</strong><strong>&nbsp;ND филтърът?</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">&nbsp;ND филтърът е стъклен или пластмасов диск, който завивате върху обектива . Филтърът с неутрална плътност работи като слънчеви очила( както споменах по горе ) . Ако гледате слънцето с невъоръжено око твърде дълго, не отнема много време, преди да видите всичко &nbsp;бяло. Същото е и с вашата камера. Можете да сравните сензора на камерата си с ириса на окото. Сензорът също може да бъде "заслепен", ако светлината е твърде ярка. Резултатът: Вашата експозиция &nbsp;става твърде ярка (изгоряла ) и негодна . Силата &nbsp;на светлината &nbsp;се намалява от ND филтъра.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><span>Но все пак остава въпроса &ndash;как да си изберем правилният филтър. Всеки ND филтър има обозначение , което казва колко плътен е той. Колкото е по-ниско числото толкова е по светъл или повече светлина пропуска, съответно намаля стоповете по-малко. В следващата графиак ще видим всеки&nbsp; номер ND филтър колко стопа намалява.</span></span></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/nd-filtar-za-obektiv-stopove-na-blendata.jpg" /></p> <p></p> <p><span style="font-size: 12pt;">На пазара се предлагат &nbsp;ND филтри с различна плътност и различни брандове. Ние се фокосирахме в една марка<a href="https://foto05.com/vendor/kf-concept"> K&amp;F Concept</a> , които предлагат филтри както за любители така и за професионални фотографи.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Разликата е в качеството на стъклото, което е от значение за постигане на красиви кадри</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Преди да изберете филтър, трябва да помислите какво искате да снимате и по кое време на деня най-често сте навън. Ще ви дам пример: Искате да направите дълга експозиция на улица по време на обяд, така че хората да бъдат размазани и неузнаваеми . Не можете да направите това с филтър със сила ND2 &nbsp;(1 стоп &nbsp;на експозиция). Дори и водата от водопада трудно бихте успели да размажете.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Също така , вероятно никога не се нуждаете от филтър с най висока плътност за снимки &nbsp;през нощта. Толкова е тъмен , че вероятно ще трябва да изложите снимката си за повече от 30 минути, за да може светлината изобщо да докосне сензора.</span></p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 14pt;"><strong>&nbsp;Как да си изберем </strong><strong>ND </strong><strong>филтър </strong><strong>?</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Поради огромното &nbsp;разнообразие на ND филтри , вероятно ще се затрудните при избора. Според различните ситуации са нужни филтри с различна плътност . Като за най-ярък пример бих посочил &nbsp;две ситуации &nbsp;. Както казахме затъмнението на обекти изисква по-дълга експозиция за постигане на ефекта с размазването на водопадите . В този, колкото е по-тъмен толкова експозицията ще е по-дълга . В този случай използването на статив е задължително, ако не искате да имате размазване на неподвижните обекти от кадъра .&nbsp; Това беше ситуацията, в която се снимаме пейзажна фотография с водопади . Другата ситуация е, когато снимаме портрети. Красивите снимки със широко отворена бленда в средата на деня, биха станали много осветени . ND филтъра помага да излъжем &nbsp;фотоапарата , като смъкнем няколко стопа ( според зависи от плътността на филтъра ) и така снимките ще изглеждат прекрасно .</span><br /><span style="font-size: 12pt;"> С напредването на технологиите , на пазара има филтри с фиксирана плътност, който са по подходящи за видео заснемане&nbsp; , както и филтри с настройваща се плътност . Този вариант е много &nbsp;популярен в последно време , тъй като с един филтър можем да постигнем различни резултати . &nbsp;&nbsp;</span></p> <p><strong><u>Цветовите грешки</u></strong><strong><u> и </u></strong><strong><u>&nbsp;</u></strong><strong><u>качество на кадъра </u></strong><strong><u>причинени от ND филтри</u></strong></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Както вече казах , има два различни варианта на филтъра , от стъкло и от пластмаса .Според моя опит пластмасовият вариант е много по евтин но и има отклонения в цвета. &nbsp;Различните покрития като Blue, Green и Purple Coat също имат леко отклонение, но то е само в цветната температура, не и в цветовата гама. При филтрите &nbsp;Veriable ( с настройваща плътност ) колко е по-висок класа толкова по елиминираме каквито и било изкривявания на кадъра . &nbsp;Колкото до качеството, то се вижда когато приближим възможно най-много кадъра и се вгледаме в пикселите. С любителските варианти е възможно да не&nbsp; намерим никакви отклонения , ако използваме базови модели DSLR камери и обективи , но ако искаме да извлечем всичко от кадъра с професионална високо качествена фотографска тахника , силно препоръчвам филтри с Nano-X покритие, които постигат перфектният кадър без никакви отклонения и аберанси</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><strong>&nbsp; Какво допълнително оборудване ви трябва?</strong></span></p> <p>Според моя опит определено имате нужда от статив за фотография . Така ще можете да правите снимки от различни височини, без камерата да се заклаща .Също така и дистанционните спусъци са добър помощник . Това предпазва от случайно разклащане на камерата, когато натисна бутона на затвора.</p> <p>И още един съвет: Много от вас вероятно имат различни обетиви с различни размери на лещата . За да не се налага да купувате филтър с неутрална плътност за всеки обективи , Можете да използвате Step Up преходници . Това са метални преходници за филтри за постигане на определен размер. Ще спестите пари, ако закупите ND филтър с най-голям размер и след това го прикрепите към всеки обектив с правилният пръстен.</p> <p></p> <p>&nbsp; &nbsp; Ако ви е била полезна информацията можете да споделите статията или да напишите в коментари как ви изпозвате вашият ND филтър.</p>

, ,
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки