Свържи се с нас: 
 +359885010505 
           

Меню
Меню
Как да снимаме в ръчен режим и да имаме контрол над експозицията?

24.04.2023 11:59 am

Как да снимаме в ръчен режим и да имаме контрол над експозицията?

Повечето професионални фотоапарати имат няколко различни режима на заснемане: автоматичен, приоритет на блендата (А или Av), приоритет на скоростта на затвора (S или Tv) и няколко програми (портрет, макро, спорт, фойерверки и други). Често начинаещите фотографи предпочитат да използват автоматичния режим и да снимат само в него, тъй като той обикновено извършва работата си добре.

Придобивайки опит, креативните хора разбират, че използването на камера с определен приоритет дава по-добри резултати и им позволява да повлияят върху тези резултати, без да зависят от случайностите и автоматичните възможности на технологията. Изцяло заснемането в ръчен режим може да изглежда страшно и много трудно. Но веднага след като фотографът се научи да разбира няколко основни точки и да поставя повече смисъл в натискането на бутона за заснемане, добрите резултати няма да закъснеят.

Разбира се, трябва да знаете ясно три основни принципа за експонация: Скорост на затвора, Бленда и ISO. Трябва да бъдетете добре запознати с тези свещени понятия за фотографа. За да извлечете максимума от камерата, трябва да знаете как да използвате един прост, но невероятно мощен инструмент, който работи като връзка за тях: индикатор за експонация.

На LCD екрана има малък блок, който се състои от кратки линии или точки, съпровождани от числа. Ако погледнете внимателно, може да видите и малък триъгълник, който се движи напред и назад, както и различни вертикални линийки, които се появяват и изчезват от време на време, когато движите апарата си.

Информацията, която се показва на екрана на камерата може да изглежда малко объркваща за да се разбере работата на индикатора по интуитивен начин. Но щом разберете този видим хаос, ще разберете как да повлияете на резултата и да изведете снимките си на ново ниво.
Следващата схема е силно опростена, екранът на камерата на всякакъв производител изглежда напълно по-различно. Но всички камери включват елементите, показани на диаграмата.

В този пример затвор на камерата (скороста) е настроен на 1/250 секунди , стойността на отвора на обектива ( блендата)  е f/1.4, ISO е 400. Индикаторът е точно на нула, което указва правилната експонация и че резултатът от натискането на бутона на затвора ще изглежда добре.

Нека разгледаме някои примери, за да видим какво се случва, когато се променят настройките на експонацията на камерата. За по-добро разбиране на материала трябва да вземете камерата си и да се вгледате в метриките на екрана, като се  доверите в индикатора на експонацията. Поставете камерата в ръчен режим и започнете експеримента.

Като първи пример, това е  недоекспонирана снимка и разгледайте настройките на камерата, които могат да бъдат коригирани, за да се получи правилната експонация. Индикаторът на експонацията показва какви стойности са използвани при заснемането на кадъра.


Вижда се, че скоростта на затвора е 1/1000 секунда, бленда f/4 и ISO 200. Имайте предвид, че триъгълникът е преместен в най-лявата позиция и е над стойността -3 EV. (EV – Exposure Par, означава количеството на експозицията, т.е. числото, което се получава с различни комбинации от бленда и скорост на затвора.) В този случай това технически означава, че изображението е с три стопа недоекспонирано.

За да получите снимка с правилната стойност на експозицията, всъщност изображението, което очите ви наистина виждат пред себе си, трябва да обърнете внимание на индикаторите. Например визуализацията веднага показа, че изображението ще бъде грешно.

И така, какво може да се направи, за да се поправи? Чрез регулиране на блендата, скоростта на затвора или ISO можете да промените настройката на експозицията, докато малкият триъгълник стане точно на нулата или в средата. Вижте какво се случва, ако промените скоростта на затвора, оставяйки блендата и ISO стойностите на предишните им стойности.

Чрез регулиране на скоростта на затвора - от 1/1000 секунди до 1/15, индикаторът за експозиция може да определи дали изображението ще бъде прекалено светло или тъмно, а самото изображение ще бъде с високо качество или неизползваемо. И разбира се, когато триъгълникът е над +3, това веднага трябва да ви предупреди, че снимката ще бъде прекалено преекспонирана.

Изображението с правилната експозиция на индикатора е както следва:

И накрая, добро изображение? При скорост на затвора от 1/125 секунда усояхме да  накараме  триъгълникът да спре над нулата. Това предполага, че снимката ще бъде направена технически правилно.

Моля обърнете внимание! В този случай правихме корекции единствено на скоростта на затвора. Целта беше да разгледаме как преместването на малкото триъгълниче влияе на експозицията. Този ефект можем да го постигнем с корекции и на другите два инструмента ISO и бленда.

Защо всичко това?

Вероятно чудите и си зададете въпроса: „Защо всички тези трикове, когато може да се разчита на автоматичната настройка на камерата, за да се получи доста удовлетворителен резултат?“ Отговорът е както простичък , така и сложен. Като ръчно настройвате експонацията, фотографът, а не камерата, решава каква ще бъде снимката. Камерата не знае дали човек заснема пейзаж, портрет, спортно състезание, звездно небе или рожден ден на дете. Всичко, което камерата "знае", е колко светлина има за заснемане и опитва да настрои скоростта на затвора, отвора и ISO, за да балансира експонацията.

Но ако човек знае как да управлява независимо основните параметри, може да развие своето творчество, да подобри качеството на снимките си и да разшири възможностите си във фотографията. Автоматичният режим никога няма да даде тази възможност на фотографа. При правенето на снимка, фотоапаратът се фокусира върху средната стойност и при контрастна снимка ще се опита да усредни по светлини и сенки, което в крайна сметка ще я направи не така добре изгелждаща. Например така:

 

Нека да разгледаме друг пример. Изображението на горските плодове по-долу е недоекспонирано с три стопа.

Както вече разгледахме, има няколко параметъра, чиято манипулация може да коригира тази грешка. Проблемът с автоматичната настройка е, че камерата не знае, че правите снимка на горски плодове. Той просто "вижда" светлината и ще се опита да настрои скоростта на затвора, диафрагмата (блендата) и ISO по такъв начин, че да получите правилната експозиция, независимо какво снимате.

В ръчен режим:  Възможността да си  изберем между f/1.8 f/4, f/8 вече показва съзнателен творчески подход към крайното изображение. Като зададете диафрагмата на f/2.8 и съответно промените скоростта на затвора, можете да получите снимка с хубаво замъгляване на фона, както на изображението по-долу.

Какво се случва, ако промените други стойности вместо блендата? Например, ако увеличите ISO.

Крайният резултат е почти същият като първото изображение с правилната експонация, но това изображение има много повече шум  от предишното. Обърнете внимание как дървото на заден план зад плодовете става „грубо“, изглежда на петна и вместо копринено гладък фон получавате „мръсно“ изображение. Следователно, ако  искаме да променим  ISO-то, за да направим скалата да е на нула,  крие своите рискове и резултата може да не е толкова задоволителен.

Ами ако вместо това промените блендата? Дълбочината на полето ще бъде много по-голяма - обектите, разположени на заден план, вече могат да бъдат ясно разграничени. Обемът изчезва и рамката става "пъстра" поради различни цветни петна.

Снимането в ръчен режим, използвайки индикатора за експозиция като ръководство за действие, е добър начин да получите изображението, което сте си представяли и бихте искали да покажете на зрителя.

Когато снимате бързо движещи се обекти, като коли или спорт, променете скоростта на затвора на фотоапарата и коригирайте съответно други настройки, докато спрете малкия триъгълник над 0.

Ако сте отдадени на създаването на портрети и искате да намалите дълбочината на полето за добре замъглен фон, манипулирайте стойността на блендата. Промяната на скоростта на затвора или ISO, за да получите правилната експозиция, няма да бъде осъществима в този случай. Всичко, което един фотограф трябва да разбере, не важи за задължителните параметри на камерите, камерата не може да вземе правилното творческо решение вместо вас.

Надяваме се, че тази статия ви е харесала, и ще съм благодарен ако  оставите своя коментар. Ако искате да научите повече, посетете нашият БЛОГ, където ще откриете още много полезни съвети. 

В тази статия има препратки, към по подробно обяснение относно някои акценти:

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Основи във фотографията

Основи във фотографията

Как да снимаме в ръчен режим и да имаме контрол над експозицията?

Как да снимаме в ръчен режим и да имаме контрол над експозицията?

Повечето професионални фотоапарати имат няколко различни режима на заснемане: автоматичен, приоритет на блендата (А или Av), приоритет на скоростта на затв Повечето професионални фотоапарати имат няколко различни режима на заснемане: автоматичен, приоритет на блендата (А или Av), приоритет на скоростта на затв 2023-05-29T15:54:30+03:00 Как да снимаме в ръчен режим и да имаме контрол над експозицията?

<p>Повечето професионални фотоапарати имат няколко различни режима на заснемане: <strong>автоматичен</strong>, <strong>приоритет на блендата</strong> (А или Av), <strong>приоритет на <a href="https://foto05.com/article/skorost-na-zatvora">скоростта на затвора</a></strong> (S или Tv) и няколко програми (портрет, макро, спорт, фойерверки и други). Често начинаещите фотографи предпочитат да използват автоматичния режим и да снимат само в него, тъй като той обикновено извършва работата си добре.</p> <p>Придобивайки опит, креативните хора разбират, че използването на камера с определен приоритет дава по-добри резултати и им позволява да повлияят върху тези резултати, без да зависят от случайностите и автоматичните възможности на технологията. Изцяло заснемането в ръчен режим може да изглежда страшно и много трудно. Но веднага след като фотографът се научи да разбира няколко основни точки и да поставя повече смисъл в натискането на бутона за заснемане, добрите резултати няма да закъснеят.</p> <p>Разбира се, трябва да знаете ясно три основни принципа за експонация: <strong><a href="https://foto05.com/article/skorost-na-zatvora">Скорост на затвора</a>, Бленда и <a href="https://foto05.com/article/nauchete-poveche-za-fotografiyata-kakvo-e-iso">ISO</a></strong>. Трябва да бъдетете добре запознати с тези свещени понятия за фотографа. За да извлечете максимума от камерата, трябва да знаете как да използвате един прост, но невероятно мощен инструмент, който работи като връзка за тях: <strong>индикатор за експонация.</strong></p> <p>На LCD екрана има малък блок, който се състои от кратки линии или точки, съпровождани от числа. Ако погледнете внимателно, може да видите и малък триъгълник, който се движи напред и назад, както и различни вертикални линийки, които се появяват и изчезват от време на време, когато движите апарата си.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/da-snimame-v-racen-rezim-i-da-imame-kontrol-nad-ekspoziciata-1.webp" /></p> <p><span>Информацията, която се показва на екрана на камерата може да изглежда малко объркваща за да се разбере работата на индикатора по интуитивен начин. Но щом разберете този видим хаос, ще разберете как да повлияете на резултата и да изведете снимките си на ново ниво.<br />Следващата схема е силно опростена, екранът на камерата на всякакъв производител изглежда напълно по-различно. Но всички камери включват елементите, показани на диаграмата.</span></p> <p></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/da-snimame-v-racen-rezim-i-da-imame-kontrol-nad-ekspoziciata-2.webp" /></p> <p>В този пример затвор на камерата <strong>(скороста)&nbsp;</strong>е настроен на 1/250 секунди , стойността на отвора на обектива <strong>( блендата)</strong>&nbsp; е f/1.4,<strong> ISO</strong> е 400. Индикаторът е точно на нула, което указва правилната експонация и че резултатът от натискането на бутона на затвора ще изглежда добре.</p> <p>Нека разгледаме някои примери, за да видим какво се случва, когато се променят настройките на експонацията на камерата. За по-добро разбиране на материала трябва да вземете камерата си и да се вгледате в метриките на екрана, като се&nbsp; доверите в индикатора на експонацията. Поставете камерата в ръчен режим и започнете експеримента.</p> <p>Като първи пример, това е&nbsp; недоекспонирана снимка и разгледайте настройките на камерата, които могат да бъдат коригирани, за да се получи правилната експонация. Индикаторът на експонацията показва какви стойности са използвани при заснемането на кадъра.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/da-snimame-v-racen-rezim-i-da-imame-kontrol-nad-ekspoziciata-3.webp" /><br /><span>Вижда се, че скоростта на затвора е 1/1000 секунда, бленда f/4 и ISO 200. Имайте предвид, че триъгълникът е преместен в най-лявата позиция и е над стойността -3 EV.&nbsp;</span><span>(EV &ndash; Exposure Par, означава количеството на експозицията, т.е. числото, което се получава с различни комбинации от бленда и скорост на затвора.) В този случай това технически означава, че изображението е с три стопа недоекспонирано.</span></p> <p><span>За да получите снимка с правилната стойност на експозицията, всъщност изображението, което очите ви наистина виждат пред себе си, трябва да обърнете внимание на индикаторите.<span>&nbsp;</span>Например визуализацията веднага показа, че изображението ще бъде грешно.</span></p> <p><span>И така, какво може да се направи, за да се поправи?<span>&nbsp;</span>Чрез регулиране на блендата, скоростта на затвора или ISO можете да промените настройката на експозицията, докато малкият триъгълник стане точно на нулата или в средата.<span>&nbsp;</span>Вижте какво се случва, ако промените скоростта на затвора, оставяйки блендата и ISO стойностите на предишните им стойности.</span></p> <p><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/da-snimame-v-racen-rezim-i-da-imame-kontrol-nad-ekspoziciata-4.webp" /></span></p> <p><span><span>Чрез регулиране на скоростта на затвора - от 1/1000 секунди до 1/15, индикаторът за експозиция може да определи дали изображението ще бъде прекалено светло или тъмно, а самото изображение ще бъде с високо качество или неизползваемо.&nbsp;</span><span>И разбира се, когато триъгълникът е над +3, това веднага трябва да ви предупреди, че снимката ще бъде прекалено преекспонирана.</span></span></p> <p><span><span>Изображението с правилната експозиция на индикатора е както следва:</span></span></p> <p><span><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/da-snimame-v-racen-rezim-i-da-imame-kontrol-nad-ekspoziciata-5.webp" /></span></span></p> <p>И накрая, добро изображение?&nbsp;При скорост на затвора от 1/125 секунда усояхме да&nbsp; накараме&nbsp; триъгълникът да спре над нулата.&nbsp;Това предполага, че снимката ще бъде направена технически правилно.</p> <p>Моля обърнете внимание! В този случай правихме корекции единствено на скоростта на затвора. Целта беше да разгледаме как преместването на малкото триъгълниче влияе на експозицията. Този ефект можем да го постигнем с корекции и на другите два инструмента ISO и бленда.</p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Защо всичко това?</strong></span></p> <p>Вероятно чудите и си зададете въпроса: &bdquo;Защо всички тези трикове, когато може да се разчита на автоматичната настройка на камерата, за да се получи доста удовлетворителен резултат?&ldquo; Отговорът е както простичък , така и сложен. Като ръчно настройвате експонацията, фотографът, а не камерата, решава каква ще бъде снимката. Камерата не знае дали човек заснема пейзаж, портрет, спортно състезание, звездно небе или рожден ден на дете. Всичко, което камерата "знае", е колко светлина има за заснемане и опитва да настрои скоростта на затвора, отвора и ISO, за да балансира експонацията.</p> <p>Но ако човек знае как да управлява независимо основните параметри, може да развие своето творчество, да подобри качеството на снимките си и да разшири възможностите си във фотографията. Автоматичният режим никога няма да даде тази възможност на фотографа. При правенето на снимка, <span>фотоапаратът се фокусира върху средната стойност и при контрастна снимка ще се опита да усредни по светлини и сенки, което в крайна сметка ще я направи не така добре изгелждаща.&nbsp;</span><span>Например така:</span></p> <p>&nbsp;<img alt="" src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/da-snimame-v-racen-rezim-i-da-imame-kontrol-nad-ekspoziciata-6.webp" /></p> <p><span>Нека да разгледаме друг пример.<span>&nbsp;</span></span><span>Изображението на горските плодове по-долу е недоекспонирано с три стопа.</span></p> <p><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/da-snimame-v-racen-rezim-i-da-imame-kontrol-nad-ekspoziciata-7.webp" /></span></p> <p><span>Както вече разгледахме, има няколко параметъра, чиято манипулация може да коригира тази грешка.<span>&nbsp;</span>Проблемът с автоматичната настройка е, че камерата не знае, че правите снимка на горски плодове.<span>&nbsp;</span>Той просто "вижда" светлината и ще се опита да настрои скоростта на затвора, диафрагмата (блендата) и ISO по такъв начин, че да получите правилната експозиция, независимо какво снимате.</span></p> <p><span><span>В ръчен режим:&nbsp;&nbsp;</span>Възможността да си&nbsp; изберем между f/1.8 f/4, f/8 вече показва съзнателен творчески подход към крайното изображение.<span>&nbsp;</span>Като зададете диафрагмата на f/2.8 и съответно промените скоростта на затвора, можете да получите снимка с хубаво замъгляване на фона, както на изображението по-долу.</span></p> <p><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/da-snimame-v-racen-rezim-i-da-imame-kontrol-nad-ekspoziciata-8.webp" /></span></p> <p><span>Какво се случва, ако промените други стойности вместо блендата?<span>&nbsp;</span>Например, ако увеличите ISO.</span></p> <p><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/da-snimame-v-racen-rezim-i-da-imame-kontrol-nad-ekspoziciata-9.webp" /></span></p> <p><span><span>Крайният резултат е почти същият като първото изображение с правилната експонация, но това изображение има много повече шум&nbsp; от предишното.&nbsp;</span><span>Обърнете внимание как дървото на заден план зад плодовете става &bdquo;грубо&ldquo;, изглежда на петна и вместо копринено гладък фон получавате &bdquo;мръсно&ldquo; изображение.&nbsp;</span><span>Следователно, ако&nbsp; искаме да променим&nbsp; ISO-то, за да направим скалата да е на нула,&nbsp; крие своите рискове и резултата може да не е толкова задоволителен.</span></span></p> <p><span><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/da-snimame-v-racen-rezim-i-da-imame-kontrol-nad-ekspoziciata-10.webp" /></span></span></p> <p><span>Ами ако вместо това промените блендата?<span>&nbsp;</span>Дълбочината на полето ще бъде много по-голяма - обектите, разположени на заден план, вече могат да бъдат ясно разграничени.<span>&nbsp;</span>Обемът изчезва и рамката става "пъстра" поради различни цветни петна.</span></p> <p><span>Снимането в ръчен режим, използвайки индикатора за експозиция като ръководство за действие, е добър начин да получите изображението, което сте си представяли и бихте искали да покажете на зрителя.</span></p> <p><span>Когато снимате бързо движещи се обекти, като коли или спорт, променете скоростта на затвора на фотоапарата и коригирайте съответно други настройки, докато спрете малкия триъгълник над 0.</span></p> <p><span>Ако сте отдадени на създаването на портрети и искате да намалите дълбочината на полето за добре замъглен фон, манипулирайте стойността на блендата.<span>&nbsp;</span>Промяната на скоростта на затвора или ISO, за да получите правилната експозиция, няма да бъде осъществима в този случай.<span>&nbsp;</span>Всичко, което един фотограф трябва да разбере, не важи за задължителните параметри на камерите, камерата не може да вземе правилното творческо решение вместо вас.</span></p> <p><span><span></span></span></p> <p><span><span>Надяваме се, че тази статия ви е харесала, и ще съм благодарен ако&nbsp; оставите своя коментар.&nbsp;Ако искате да научите повече, посетете нашият&nbsp;<a href="https://foto05.com/blog">БЛОГ</a></span><span>, където ще откриете още много полезни съвети.&nbsp;</span></span></p> <p><span><span>В тази статия има препратки, към по подробно обяснение относно някои акценти:</span></span></p> <ul> <li><span><span>&nbsp;<a href="https://foto05.com/article/skorost-na-zatvora">"Какво е скоростта на затвора във фотографията? "<br /></a></span></span></li> <li><span><span><a href="https://foto05.com/article/nauchete-poveche-za-fotografiyata-kakvo-e-iso">&nbsp;"Научете повече за фотографията: Какво е ISO? "&nbsp;</a></span></span></li> </ul>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки