Свържи се с нас: 
   +359 885010505

Меню
Меню
Пълно ръководство за макро фотография за начинаещи

Jul/26/2021

Пълно ръководство за макро фотография за начинаещи

Най-добрите фотоапарати и обективи и 5 техники за макро фотография

  Макро фотографията започва като научно занимание: учени решили да прикрепят микроскоп към камера, за да снимат микроскопични обекти. Днес този вид фотография е интересен начин да се заснемат изключително малки сцени с ясни детайли.

В тази статия ще разгледаме:

 • Какво е макро фотография?
 • Откъде тръгва макро фотографията?
 • 3 вида макро обективи 
 • Коя е най-добрата камера за макро фотография?
 • Какво представляват удължителите или макро туби  и с какво са полезни?
 • Какво представляват макро филтрите?
 • Как работят блендата и дълбочината на рязкост при макро фотография
 • 5 техники за макро фотография
 • 4 обекта за макро фотография

  Какво е макро фотографията?

 Макро фотографията е форма на близка фотография, първоначално разработена за научни изследвания. Най-стриктната характеристика на макро фотографията е, че обектът се снима с увеличение 1:1 - с други думи, обектът на снимката е с реалните си размери.

 

Повечето хора обаче използват термина „макро фотография“ за всяка снимка в близък план, която освен това представлява и изключително детайлно изображение на въпросния малък обект.

   Откъде тръгва макро фотографията?

 

  Макро фотографията, каквато я познаваме, възниква през първото десетилетие на 20 век, когато Ф. Пърси Смит започва да снима насекоми, използвайки оборудване, доста близко до днешното: удължителни или макро  туби. Тези устройства поставят обектива по-далеч от негатива на филма, създавайки по-близка фокусна точка и позволявайки по-близки изображения.

 

През 50-те години на миналия век изобретяването на SLR (Single Lens Reflex) филмова камера, която позволява на фотографа да вижда през действителния обектив на камерата с помощта на визьора, прави макро фотографията по-широко достъпна и по-лесно разбираема от любителите. SLR камерите водят до бум в макро фотографията, което от своя страна е последвано от изобретяването на първия специален макро обектив.

 

Днес има голямо разнообразие от цифрови фотоапарати, обективи, светкавици и други инструменти, когато става въпрос за макро фотография. Най-важната и необходима част от оборудването е добър макро обектив

 

   3 вида макро лещи

Макро обективът е вид обектив, специално проектиран да фокусира в близост до обекта с възпроизвеждане 1:1 (реален размер). Макро лещите се предлагат в много различни фокусни разстояния, от 35 мм до 200 мм.

 

 1. Къси макро лещи (35 мм-60 мм): Тези макро лещи са леки и евтини, но също така изискват да сте много близо до това, което снимате. Това обаче може да хвърли сянка или (по-лошо) да изплаши обекта.
 2. Средни макро лещи (90 мм-105 мм): Този тип позволява по-голямо разстояние при снимане и въпреки това е достатъчно лек за използване, без да е необходим статив.
 3. Дълги макро лещи (150 мм-200 мм): Макро лещите с по-голямо фокусно разстояние създават най-качествените снимки на най-голямо разстояние, което ги прави идеални за „срамежливи“ макро обекти като насекомите например. Те обаче са и най-тежки и достигат и с много високи цени.

 

За начинаещи или любители фотографи повечето експерти препоръчват макро обектив с фокусно разстояние между 100 мм 150 мм. Някои от по-разпространените предложения, които трябва да имате предвид, включват:

 

 • Sony: Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS или Sony E 30mm f/3.5 Macro
 • Canon: Canon EF 100mm f/2.8L Macro или Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro
 • Nikon: Nikon AF-S VR Micro Nikkor 105mm f/2.8G или Nikon AF-S DX Micro Nikkor 40mm f/2.8G
 • Tamron: Tamron SP 90mm f/2.8 Di Macro 1:1 VC USD

Sigma: Sigma APO Macro 180mm f/2.8 EX DG OS HSM Lens

Коя е най-добрата камера за макро фотография?

 

Макар макро обективът да е най-важната част от оборудването при макро фотографията, от огромно значение е да започнете с висококачествена (и съвместима с обектива) камера. Въпреки че стандартните DSLR камери и безогледалните камери са добри варианти за макро фотография, вторите имат предимството да показват крайната снимка за преглед чрез визьора. Това означава, че може да се настрои кадъра и да се направят корекции, без да е необходимо да се премества камерата. Ако изберете безогледална камера, уверете се, че тя има електронен визьор за близък план, тъй като фокусирането на макрос от LCD екран е много трудно.

 

Ето няколко примера за марки и модели камери, които да вземете предвид:

 

 • Canon. Камерите Canon ви показват действителната бленда, а не „функционално правилната“ такава. Серията Canon EF е добър вариант за макро фотография.
 • Nikon. Камерите на Nikon могат да се похвалят с най-високата резолюция, с 36 мегапиксела. Серията Nikon AF също е доста добра опция .
 • Sony. Sony специализира в огледални камери по-дълго от Canon и Nikon, а Full Frame серия A е сред най-добрите огледални предложения.
 • Други марки. Микро четири трети камери, като например макро линията Olympus M, са добра отправна точка при макро фотографията. Друга марка, която трябва да се има предвид, е Pentax.

Какво представляват удължителните макро туби и с какво са полезни?

 

Ако бюджетът ви е ограничен и не позволява закупуването на макро обектив, макро тубите  могат да ви помогнат да правите снимки в близък план. Във www.Foto05.com 

Имаме няколко предложения, с който да подобрите работата си.

 

 • Те представляват по същество кухи пръстени, които се прикачват към обектива , като така се удължава неговото фокусно разстояние.
 • Удължителните туби обикновено се продават в комплекти, които могат да бъдат смесвани и съчетавани в зависимост от ситуацията.
 • Стартовият комплект обикновено струва около 100-150лв .
 • Когато избирате удължителни тръби, похарчете малко повече пари и закупете такива, които предлагат електрически връзки между лещата и камерата, позволявайки по-голям контрол с настройки като блендата и фокуса.

 

Макро тубите , разбира се, имат и недостатъци. Например, тъй като увеличават разстоянието между обектива и сензора на камерата, те намаляват количеството светлина, което попада в сензора. Следователно ще трябва да коригирате блендата и скоростта на затвора, за да компенсирате това. Имайте предвид също, че удължителните туби са точно толкова добри, колкото и обектива, към който са прикрепени, затова инвестирайте в качествен обектив от самото начало и снимките ви ще станат по-добри.

 

Какво представляват макро филтрите?

 

Друга възможност за постигане на макро ефекти със съществуващия обектив са филтрите за близък план, които имитират макро фотография, като позволяват фокусиране на близко разстояние. Филтърът се завинтва към предната част на обектива и функционира като лупа.

 

Тези филтри са най-евтиният начин за създаване на макро снимки и освен това са много лесни за носене. Те обаче често се произвеждат от по-нисък клас стъкло и могат значително да понижат качеството на изображението.

 

Как работят блендата и дълбочината на рязкост при макро фотография

 

Макро лещите предлагат много малка дълбочина на рязкост, особено на най-близкото разстояние за фокусиране. Това може много да затрудни фокусирането на всички обекти  в кадъра. Намаляването на блендата до f/16 увеличава наличната дълбочина на рязкост, улеснявайки фокусирането. 

 

Струва си да се отбележи също така, че ефектите от увеличението на макро обективите, съчетани с експозиция и дълбочина на полето, могат да променят ефективната бленда на фотоапарата. Например, докато технически снимате макро на f-stop от f/11, това означава, че „функционалната бленда“ на вашия фотоапарат е по-близо до f/22. (Някои марки камери, като Sony или Nikon, компенсират, като да показват тази работна бленда, докато други, като Canon, не го правят.)5 техники за макро фотография 

 

Намирането на правилните настройки на камерата при макро фотография е по-скоро процес на експерименти или проби и грешки, отколкото сложна наука, но има някои основни аспекти, които трябва да имате предвид.

 

 1. Използвайте светкавица. Докато намаляването на блендата ще ви даде дълбочината на рязкост, от която се нуждаете, за да фокусирате обекта, то също така ще направи такам, че по-малко светлина да влезе във вашия фотоапарат. Ако настройките ви не предлагат достатъчно естествена светлина, използването на светкавицата на фотоапарата или светлината на макро пръстена може да помогне при справянето с този проблем. Светкавицата обаче може да стресне обекта, така че дифузьорът на светкавицата ще ви е много  полезен, за да омекоти светлината и да остави обекта ви необезпокояван.
 2. Използвайте ръчно фокусиране. При високи нива на увеличение функцията за автоматично фокусиране на повечето камери престава да работи, тъй като не може автоматично да намери фокусна точка. Вместо да използвате автофокус, приближете се възможно най-близо до обекта и използвайте ръчното фокусиране на камерата. След като намерите оптималната настройка, сменете положението си, за да фокусирате различни части от изображението. Правете снимка всеки път, когато обектът е на фокус. Ако не можете да фокусирате целия обект, опитайте да направите няколко кадъра с фокусирани различни части от него.
 3. Използвайте статив. Между малка дълбочина на рязкост, използване на ръчно фокусиране и деликатно позициониране на камерата, е изключително трудно да се постигнат оптимални резултати при макро фотография, без да се използва статив за стабилизиране. Използването на статив е идеален вариант за макро снимки на неподвижни обекти, но може да се използва и за постигане на по-добри резултати за живи обекти като насекоми. Статива  също може да ви помогне да направите серия от почти идентични снимки, което е от решаващо значение за техниката за подреждане на фокуса, описана по-горе.
 4. Правете много снимки. Както при всеки метод на фотография, колкото повече снимки правите, толкова повече експерименти правите и толкова повече възможности имате за получаване на идеалния кадър. Това важи особено много за макро фотографията, където може и да не получите друг шанс да бъдете толкова близо до дадения обект.
 5. Обработете снимките впоследствие. Освен промяната на блендата, друг метод за получаване на по-голяма дълбочина на рязкост при макро фотография е „подреждането“ на поредица от снимки с помощта на софтуер за обработка като Adobe Photoshop. Това включва заснемането на множество снимки на един обект с различни фокусни разстояния, след което те биват наслоявани с помощта на софтуер.

 

4 теми за макро фотография

 

 Макро фотографията е възникнала, за да могат да се заснемат насекоми и растения, които само с просто око е невъзможно да се видят в детайли. И до днес макро фотографията е чудесен начин да получите снимки отблизо на мухи, пчели, водни кончета, пеперуди, червеи, цветя, листа, треви и др.

   1.Природа. Макро фотографията е чудесен начин да откриете „тайния живот“ на дивите същества. Можете да отидете в близкия парк или дори в задния двор, за да намерите обекти за снимане. Ако не сте сигурни къде да отидете, започнете с място, където има вода - много растения, както и различни видове насекоми, виреят в близост до водни източници. Основно правило при фотографирането на природата е да не забравяте да се облечете с походящи дрехи, за да се предпазите от ухапвания. Носете дълги панталони, дълги ръкави, нещо, с което да покриете врата си, и, ако е необходимо, ръкавици

2. Портрети. Има много други обекти, които да заснемете на макро ниво, освен насекомите и растенията. Макро фотографията е чудесен начин да създадете уникален портрет на човек. Можете да снимате очите, ушите или носа отблизо, за да уловите човешки детайли, които други фотографски методи биха пропуснали. Просто се уверете, че този, когото снимате, се чувства комфортно с факта, че дадената част от тялото му е под микроскопа на обектива ви.

3. Храна. От веригите за бързо хранене до ресторантите с изискана кухня, фотографите на храна си служат изключително много с макро фотографията, за да подчертаят цветовете, текстурите и изработката на храни и напитки.

4. Продукти. Фотографите използват макро фотография, за да създават подробни снимки на различни продукти, включително потребителска електроника, бижута и други луксозни стоки. Ако искате да използвате макро фотографията, за да подпомогнете своя фотографски бизнес, упражнявайте се да улавяте детайлите на различни продукти вкъщи - например четката за спирала или комплект моливи.

 

Искате да станете по-добър фотограф?

 

Независимо дали тъкмо започвате или пък мечтаете да станете професионалист, фотографията изисква много практика и здравословна доза креативност. Екипа на    www.Foto05.com ще ви насочи към всички нужни аксесоари, от които се нуждаете.              Повечето хора намират тази публикация за доста полезна. Какво мислите вие?

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

блог

Блог постове за фотография подготвено от Foto05

Пълно ръководство за макро фотография за начинаещи

Пълно ръководство за макро фотография за начинаещи: Най-добрите фотоапарати и об

Най-добрите фотоапарати и обективи и 5 техники за макро фотография  Макро фотографията започва като научно занимание: учени решили да прикрепят микроск Най-добрите фотоапарати и обективи и 5 техники за макро фотография  Макро фотографията започва като научно занимание: учени решили да прикрепят микроск 2021-09-01T14:31:00+03:00 Пълно ръководство за макро фотография за начинаещи

<p></p> <p><span style="font-size: 14pt;"> Най-добрите фотоапарати и обективи и 5 техники за макро фотография</span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">&nbsp; Макро фотографията започва като научно занимание: учени решили да прикрепят микроскоп към камера, за да снимат микроскопични обекти. Днес този вид фотография е интересен начин да се заснемат изключително малки сцени с ясни детайли.</span></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/rakovodstvo-za-makro-fotografia-za-nacinaesi-naj-dobrite-fotoaparati-i-obektivi-i-5-tehniki-za-makro-fotografia.jpg" /></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">В тази статия ще разгледаме:</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Какво е макро фотография?</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Откъде тръгва макро фотографията?</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">3 вида макро обективи&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Коя е най-добрата камера за макро фотография?</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;">Какво представляват удължителите или </span><span style="font-weight: 400;">макро туби</span><span style="font-weight: 400;">&nbsp; и с какво са полезни?</span></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Какво представляват макро филтрите?</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Как работят блендата и дълбочината на рязкост при макро фотография</span></li> <li><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">5 техники за макро фотография</span></li> <li><span style="font-size: 12pt;">4 обекта за макро фотография</span></li> </ul> <p><b></b></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><b>&nbsp; Какво е макро фотографията?</b></span></p> <p></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">&nbsp;Макро фотографията е форма на близка фотография, първоначално разработена за научни изследвания. Най-стриктната характеристика на макро фотографията е, че обектът се снима с увеличение 1:1 - с други думи, обектът на снимката е с реалните си размери.</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Повечето хора обаче използват термина &bdquo;макро фотография&ldquo; за всяка снимка в близък план, която освен това представлява и изключително детайлно изображение на въпросния малък обект.</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/rakovodstvo-za-makro-fotografia-za-nacinaesi-naj-dobrite-fotoaparati-i-obektivi-i-5-tehniki-za-makro-fotografia-2.jpg" /></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><b>&nbsp; &nbsp;Откъде тръгва макро фотографията?</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">&nbsp; Макро фотографията, каквато я познаваме, възниква през първото десетилетие на 20 век, когато Ф. Пърси Смит започва да снима насекоми, използвайки оборудване, доста близко до днешното: удължителни или макро&nbsp; туби. Тези устройства поставят обектива по-далеч от негатива на филма, създавайки по-близка фокусна точка и позволявайки по-близки изображения.</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">През 50-те години на миналия век изобретяването на SLR (Single Lens Reflex) филмова камера, която позволява на фотографа да вижда през действителния обектив на камерата с помощта на визьора, прави макро фотографията по-широко достъпна и по-лесно разбираема от любителите. SLR камерите водят до бум в макро фотографията, което от своя страна е последвано от изобретяването на първия специален макро обектив.</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Днес има голямо разнообразие от цифрови фотоапарати, обективи, светкавици и други инструменти, когато става въпрос за макро фотография. Най-важната и необходима част от оборудването е добър макро обектив</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/rakovodstvo-za-makro-fotografia-za-nacinaesi-naj-dobrite-fotoaparati-i-obektivi-i-5-tehniki-za-makro-fotografia-4.jpg" /></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 14pt;"><b>&nbsp; </b></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 14pt;"><b>&nbsp; &nbsp;3 вида макро лещи</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 14pt;"><b><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/rakovodstvo-za-makro-fotografia-za-nacinaesi-naj-dobrite-fotoaparati-i-obektivi-i-5-tehniki-za-makro-fotografia-3.jpg" /></b></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Макро обективът е вид обектив, специално проектиран да фокусира в близост до обекта с възпроизвеждане 1:1 (реален размер). Макро лещите се предлагат в много различни фокусни разстояния, от 35 мм до 200 мм.</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><b>&nbsp;</b></span></p> <ol> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>Къси макро лещи</b><span style="font-weight: 400;"> (35 мм-60 мм): Тези макро лещи са леки и евтини, но също така изискват да сте много близо до това, което снимате. Това обаче може да хвърли сянка или (по-лошо) да изплаши обекта.</span></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>Средни макро лещи</b><span style="font-weight: 400;"> (90 мм-105 мм): Този тип позволява по-голямо разстояние при снимане и въпреки това е достатъчно лек за използване, без да е необходим статив.</span></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>Дълги макро лещи</b><span style="font-weight: 400;"> (150 мм-200 мм): Макро лещите с по-голямо фокусно разстояние създават най-качествените снимки на най-голямо разстояние, което ги прави идеални за &bdquo;срамежливи&ldquo; макро обекти като насекомите например. Те обаче са и най-тежки и достигат и с много високи цени.</span></span></li> </ol> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><b>&nbsp;</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">За начинаещи или любители фотографи повечето експерти препоръчват макро обектив с фокусно разстояние между 100 мм 150 мм. Някои от по-разпространените предложения, които трябва да имате предвид, включват:</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><b>&nbsp;</b></span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Sony: Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS или Sony E 30mm f/3.5 Macro</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Canon: Canon EF 100mm f/2.8L Macro или Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Nikon: Nikon AF-S VR Micro Nikkor 105mm f/2.8G или Nikon AF-S DX Micro Nikkor 40mm f/2.8G</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Tamron: Tamron SP 90mm f/2.8 Di Macro 1:1 VC USD</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Sigma: Sigma APO Macro 180mm f/2.8 EX DG OS HSM Lens</span><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"></span></p> <p><b></b></p> <p><b></b></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><b>Коя е най-добрата камера за макро фотография?</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">&nbsp;</span></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Макар макро обективът да е най-важната част от оборудването при макро фотографията, от огромно значение е да започнете с висококачествена (и съвместима с обектива) камера. Въпреки че стандартните DSLR камери и безогледалните камери са добри варианти за макро фотография, вторите имат предимството да показват крайната снимка за преглед чрез визьора. Това означава, че може да се настрои кадъра и да се направят корекции, без да е необходимо да се премества камерата. Ако изберете безогледална камера, уверете се, че тя има електронен визьор за близък план, тъй като фокусирането на макрос от LCD екран е много трудно.</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Ето няколко примера за марки и модели камери, които да вземете предвид:</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>Canon</b><span style="font-weight: 400;">. Камерите Canon ви показват действителната бленда, а не &bdquo;функционално правилната&ldquo; такава. Серията Canon EF е добър вариант за макро фотография.</span></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>Nikon</b><span style="font-weight: 400;">. Камерите на Nikon могат да се похвалят с най-високата резолюция, с 36 мегапиксела. Серията Nikon AF също е доста добра опция .</span></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>Sony</b><span style="font-weight: 400;">. Sony специализира в огледални камери по-дълго от Canon и Nikon, а Full Frame серия A е сред най-добрите огледални предложения.</span></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>Други марки</b><span style="font-weight: 400;">. Микро четири трети камери, като например макро линията Olympus M, са добра отправна точка при макро фотографията. Друга марка, която трябва да се има предвид, е Pentax.</span><span style="font-weight: 400;"><br /><br /></span></span></li> </ul> <p><span style="font-size: 14pt;"><b>Какво представляват удължителните макро туби и с какво са полезни?</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;">Ако бюджетът ви е ограничен и не позволява закупуването на макро обектив, макро тубите&nbsp; могат да ви помогнат да правите снимки в близък план. Във </span><a href="http://www.foto05.com"><span style="font-weight: 400;">www.Foto05.com</span></a><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Имаме няколко предложения, с който да подобрите работата си.</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Те представляват по същество кухи пръстени, които се прикачват към обектива , като така се удължава неговото фокусно разстояние.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Удължителните туби обикновено се продават в комплекти, които могат да бъдат смесвани и съчетавани в зависимост от ситуацията.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Стартовият комплект обикновено струва около 100-150лв .</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Когато избирате удължителни тръби, похарчете малко повече пари и закупете такива, които предлагат електрически връзки между лещата и камерата, позволявайки по-голям контрол с настройки като блендата и фокуса.</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Макро тубите , разбира се, имат и недостатъци. Например, тъй като увеличават разстоянието между обектива и сензора на камерата, те намаляват количеството светлина, което попада в сензора. Следователно ще трябва да коригирате блендата и скоростта на затвора, за да компенсирате това. Имайте предвид също, че удължителните туби са точно толкова добри, колкото и обектива, към който са прикрепени, затова инвестирайте в качествен обектив от самото начало и снимките ви ще станат по-добри.</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><b>Какво представляват макро филтрите?</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Друга възможност за постигане на макро ефекти със съществуващия обектив са филтрите за близък план, които имитират макро фотография, като позволяват фокусиране на близко разстояние. Филтърът се завинтва към предната част на обектива и функционира като лупа.</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Тези филтри са най-евтиният начин за създаване на макро снимки и освен това са много лесни за носене. Те обаче често се произвеждат от по-нисък клас стъкло и могат значително да понижат качеството на изображението.</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><b>Как работят блендата и дълбочината на рязкост при макро фотография</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Макро лещите предлагат много малка дълбочина на рязкост, особено на най-близкото разстояние за фокусиране. Това може много да затрудни фокусирането на всички обекти&nbsp; в кадъра. Намаляването на блендата до f/16 увеличава наличната дълбочина на рязкост, улеснявайки фокусирането.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Струва си да се отбележи също така, че ефектите от увеличението на макро обективите, съчетани с експозиция и дълбочина на полето, могат да променят ефективната бленда на фотоапарата. Например, докато технически снимате макро на f-stop от f/11, това означава, че &bdquo;функционалната бленда&ldquo; на вашия фотоапарат е по-близо до f/22. (Някои марки камери, като Sony или Nikon, компенсират, като да показват тази работна бленда, докато други, като Canon, не го правят.)</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;"><br /><br /></span></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><b>5 техники за макро фотография&nbsp;</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">Намирането на правилните настройки на камерата при макро фотография е по-скоро процес на експерименти или проби и грешки, отколкото сложна наука, но има някои основни аспекти, които трябва да имате предвид.</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></span></p> <ol> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><a href="https://foto05.com/search?query=%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%BE+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B0"><b>Използвайте светкавица</b></a><span style="font-weight: 400;">. Докато намаляването на блендата ще ви даде дълбочината на рязкост, от която се нуждаете, за да фокусирате обекта, то също така ще направи такам, че по-малко светлина да влезе във вашия фотоапарат. Ако настройките ви не предлагат достатъчно естествена светлина, използването на светкавицата на фотоапарата или светлината на макро пръстена може да помогне при справянето с този проблем. Светкавицата обаче може да стресне обекта, така че дифузьорът на светкавицата ще ви е много&nbsp; полезен, за да омекоти светлината и да остави обекта ви необезпокояван.</span></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>Използвайте ръчно фокусиране.</b><span style="font-weight: 400;"> При високи нива на увеличение функцията за автоматично фокусиране на повечето камери престава да работи, тъй като не може автоматично да намери фокусна точка. Вместо да използвате автофокус, приближете се възможно най-близо до обекта и използвайте ръчното фокусиране на камерата. След като намерите оптималната настройка, сменете положението си, за да фокусирате различни части от изображението. Правете снимка всеки път, когато обектът е на фокус. Ако не можете да фокусирате целия обект, опитайте да направите няколко кадъра с фокусирани различни части от него.</span></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b><a href="https://foto05.com/category/foto-i-video-stativi">Използвайте статив</a>.</b><span style="font-weight: 400;"> Между малка дълбочина на рязкост, използване на ръчно фокусиране и деликатно позициониране на камерата, е изключително трудно да се постигнат оптимални резултати при макро фотография, без да се използва статив за стабилизиране. Използването на статив е идеален вариант за макро снимки на неподвижни обекти, но може да се използва и за постигане на по-добри резултати за живи обекти като насекоми. Статива&nbsp; също може да ви помогне да направите серия от почти идентични снимки, което е от решаващо значение за техниката за подреждане на фокуса, описана по-горе.</span></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>Правете много снимки. </b><span style="font-weight: 400;">Както при всеки метод на фотография, колкото повече снимки правите, толкова повече експерименти правите и толкова повече възможности имате за получаване на идеалния кадър. Това важи особено много за макро фотографията, където може и да не получите друг шанс да бъдете толкова близо до дадения обект.</span></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-size: 12pt;"><b>Обработете снимките впоследствие.</b><span style="font-weight: 400;"> Освен промяната на блендата, друг метод за получаване на по-голяма дълбочина на рязкост при макро фотография е &bdquo;подреждането&ldquo; на поредица от снимки с помощта на софтуер за обработка като Adobe Photoshop. Това включва заснемането на множество снимки на един обект с различни фокусни разстояния, след което те биват наслоявани с помощта на софтуер.</span></span></li> </ol> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><b>4 теми за макро фотография</b></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">&nbsp;Макро фотографията е възникнала, за да могат да се заснемат насекоми и растения, които само с просто око е невъзможно да се видят в детайли. И до днес макро фотографията е чудесен начин да получите снимки отблизо на мухи, пчели, водни кончета, пеперуди, червеи, цветя, листа, треви и др.</span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/rakovodstvo-za-makro-fotografia-za-nacinaesi-naj-dobrite-fotoaparati-i-obektivi-i-5-tehniki-za-makro-fotografia-6.jpg" /></span></p> <p><span style="font-weight: 400;"></span><span style="font-size: 12pt;"><b>&nbsp; &nbsp;1.Природа</b><span style="font-weight: 400;">. Макро фотографията е чудесен начин да откриете &bdquo;тайния живот&ldquo; на дивите същества. Можете да отидете в близкия парк или дори в задния двор, за да намерите обекти за снимане. Ако не сте сигурни къде да отидете, започнете с място, където има вода - много растения, както и различни видове насекоми, виреят в близост до водни източници. Основно правило при фотографирането на природата е да не забравяте да се облечете с походящи дрехи, за да се предпазите от ухапвания. Носете дълги панталони, дълги ръкави, нещо, с което да покриете врата си, и, ако е необходимо, ръкавици</span></span></p> <p></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/rakovodstvo-za-makro-fotografia-za-nacinaesi-naj-dobrite-fotoaparati-i-obektivi-i-5-tehniki-za-makro-fotografia-5.jpg" /></span></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;">2. <b>Портрети</b>. Има много други обекти, които да заснемете на макро ниво, освен насекомите и растенията. Макро фотографията е чудесен начин да създадете уникален портрет на човек. Можете да снимате очите, ушите или носа отблизо, за да уловите човешки детайли, които други фотографски методи биха пропуснали. Просто се уверете, че този, когото снимате, се чувства комфортно с факта, че дадената част от тялото му е под микроскопа на обектива ви.</span></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/4709/files/image/rakovodstvo-za-makro-fotografia-za-nacinaesi-naj-dobrite-fotoaparati-i-obektivi-i-5-tehniki-za-makro-fotografia-7.jpg" /></span></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;"><b>3. Храна. </b>От веригите за бързо хранене до ресторантите с изискана кухня, фотографите на храна си служат изключително много с макро фотографията, за да подчертаят цветовете, текстурите и изработката на храни и напитки.</span></span></p> <p><b style="font-size: 12pt;">4. Продукти</b><span style="font-weight: 400;">. Фотографите използват макро фотография, за да създават подробни снимки на различни продукти, включително потребителска електроника, бижута и други луксозни стоки. Ако искате да използвате макро фотографията, за да подпомогнете своя фотографски бизнес, упражнявайте се да улавяте детайлите на различни продукти вкъщи - например четката за спирала или комплект моливи.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><b>Искате да станете по-добър фотограф?</b></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;">Независимо дали тъкмо започвате или пък мечтаете да станете професионалист, фотографията изисква много практика и здравословна доза креативност. Екипа на&nbsp; &nbsp; </span><a href="http://www.foto05.com"><span style="font-weight: 400;">www.Foto05.com</span></a><span style="font-weight: 400;"> ще ви насочи към всички нужни аксесоари, от които се нуждаете.</span></span></p> <p><span style="font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;"><br /><br /></span></span></p> <p><span style="font-weight: 400; font-size: 12pt;">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Повечето хора намират тази публикация за доста полезна. Какво мислите вие?</span></p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки